Újraindult a belföldi forgalom Izland 13 repülőterén

Szerző: Bajomi-Lázár Dávid

Forrás: turizmus.com

 2020. május 29. 12:57

365 ezer lakosra 13 polgári repülőtér jut Izlandon. A korlátozások feloldásával megindult a szigeten is a belföldi légi közlekedés. Tudósítónk jelenti.

Izlandon – az ország közepes mérete (103 ezer km2) és alacsony lakossága (365 ezer fő) ellenére – jelentős a belföldi légi közlekedés: összesen 13 repülőtérre van rendszeres járat.

Ebben benne van az is, hogy a főváros nem az ország közepén, hanem a délnyugati részén található. Reykjavíknak két repülőtere van: a belföldi Reykjavík központjában, míg a nemzetközi 50 km-re, Keflavík mellett található – foglalja össze a tudnivalókat Bajomi-Lázár Dávid Izlandon élő idegenvezető.

A reykjavíki belföldi repülőtérről az Air Iceland Connect naponta többször repül 37 személyes Q200-as és 72-76 személyes Q400-as gépekkel a nyugati fjordokba, Ísafjörðurbe (a menetidő repülővel 40 perc, autóval kb. hat-hét óra), a legnagyobb vidéki városba, Akureyribe (repülővel 45 perc, autóval kb. négy és fél óra) és Kelet-Izlandra, Egilsstaðirba (repülővel egy, autóval nyolc-kilenc óra).

Akureyriből van közvetlen járat a keflavíki nemzetközi repülőtérre is. A repülőjegyek ára általában irányonként 10.500 koronánál kezdődik, bár a mostani rendkívüli helyzetben magasabbak az árak.

Az Air Iceland Connect nem csak Izlandra, hanem Grönlandra is jár: a kelet-grönlandi Kulusukba, az évi 20 milliárd tonna (!) jéghegyet kibocsátó Jégfjord mellett fekvő, nyugat-grönlandi Ilulissatba, a grönlandi fővárosba, Nuukba, valamint a dél-grönlandi Narsarsuaqba.

Légcsavaros gép az Air Iceland Connect flottájában

Fotó: Bajomi-Lázár Dávid / turizmus.com

Izlandról Grönlandra repülni nem olcsó: a mindössze két-három órás menetidő ellenére a jegyek irányonként kb. 50 ezer izlandi koronába kerülnek.

Akureyriből három kisebb izlandi és egy grönlandi településre is van járat. Ezeket a Norlandair nevű légitársaság üzemelteti, de az Air Iceland Connectnél lehet foglalni.

A mindössze 61 fős lakosságú, légvonalban alig 100 km-re fekvő Grímsey szigetre 19 személyes Twin Otter géppel juthatunk el. A sziget arról híres, hogy átmegy rajta az Északi sarkkör. Vopnafjörðurbe (695 lakos) és Þórshöfnbe (380 lakos) utasszámtól függően 9 személyes Beechcraft BE200 vagy az előbb említett Twin Otter jár. Ebbe a két faluba Akureyriből repülővel 45 perc, autóval kb. három óra alatt juthatunk el. A gép háromszögel, tehát előbb elmegy Akureyriből Vopnafjörðurbe, onnan Þórshöfnbe, majd vissza Akureyribe, de a két falu közötti alig 60 km-es repülőútra nem lehet jegyet foglalni.

Akureyriből a világ egyik legelszigeteltebb helye, a Constable Point néven is ismert északkelet-grönlandi Ittoqqortoormiit felé is mehetünk. Ez utóbbit a Norlandair a 9 személyes Beechcraft BE200 géppel repüli.

Az Eagle Air, izlandiul Ernir 32 személyes Jetstream 32-es és Dornier 328-as gépekkel jár napi egy-két alkalommal Reykjavíkból a 4000-es lakosságú, Westman szigetekként is ismert Vestmannaeyjarra (a menetidő 25 perc, autóval és hajóval két és fél óra), a 2300 fős lakosságú Húsavíkba (50 perc, autóval öt óra), valamint délkelet-Izland központjába, 2100 fős lakosság Höfnbe (55 perc, autóval hat-hét óra).

A légitársaság a nyugati fjordok két pici faluja, Bíldudalur (200 lakos) és Árneshreppur (53 lakos) felé is repül állami támogatással, mivel ezekre a helyekre télen autóval sok esetben lehetetlen eljutni.

Az izlandi belföldi járatokhoz általában elég indulás előtt 20-30 perccel megérkezni a repülőtérre. És mi a legszebb? Szép idő esetén a gyönyörű kilátás a hegyekre, gleccserekre, jégmezőkre, folyókra, tengerpartokra életre szóló élményt jelent.