Egész évre programokat ajánlanak a kisnánai várban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. március 06. 10:31

Ebben az évben több millió forinttal támogatja a kulturális- és turisztikai rendezvényeket a kisnánai önkormányzat. A képviselő testület jóváhagyta ezeknek a megrendezését.

Vár és történelem a címe annak a programsorozatnak, amely év végéig összesen 15 nagyobb rendezvényt tartalmaz. Paulenka László polgármester lapunknak elmondta, hogy áprilisban családi Húsvétolást rendeznek a a középkori várban. Erre játékokkal és vetélkedőkkel igyekeznek csábítani a vendégeket.

Májusban tartják a hagyományos Kisnánai várjátékokat, amelynek az lesz az újdonsága, hogy ezzel együtt Orbán-napi borudvart is rendeznek a helyszínen.  A tervek szerint ezen a parádén több, középkori ruhákba felvonuló hagyományőrző csapat mutatkozik be. Többek között mezei csatát, várostromot és régi fegyvereket mutatnak be a közönségnek. A helyi borászok pedig a legjobb nedűiket kínálják kóstolásra a vendégeknek.

Az idei programok fő helyszíne a kisnánai vár lesz

Fotó: Mentusz Károly

Június 1-jén a Mátra 115 kilométeres teljesítménytúrára várják a bakancsosokat. A túrát Kisnánáról indítják majd. Ugyancsak júniusban Családi ünnepként tartják a Pünkösdöt a várban, amelyet különböző játékokkal és vetélkedőkkel színesítenek. A nyár közepén - júliusban - viszont a baracknapra várják az érdeklődőket, ahol helyben termett kajszi barack levárt főznek a falu asszonyai a várban. Ezt pedig palacsintával és a kisnánai specialistásnak számító úgynevezett herőcével - mint süteménnyel - együtt meg is kóstolhatják a vendégek.

Pihenőhely várja a turistákat a vár mellett

Fotó: Mentusz Károly

Szeptember végén lesz a Falunap Kisnánán, ahol a műsor mellett főzőversenyt is rendeznek, a gyerekeket pedig játékokkal, a felnőtteket kézműves bemutatóval várják. Novemberben kiemelt programként szerepel az András-havi disznótor, amelyet szintén a várban tartanak, ahol nyilvánosan bemutatják a közönségnek, hogy mi készül a sertésből. A résztvevők a finomságokat természetesen meg kóstolhatják.

Tájékoztató tábla a vendégeknek Kisnána  nevezetességeiről

Fotó: Mentusz Károly

Évzárásként pedig karácsonyi lélekmelegítőre invitálják majd a vendégeket. Műsorral kedveskednek nekik és forralt bort, illetve teát szolgálnak fel. Az eseményt tűzijátékkal zárják.

Kisnána polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy 2018-ban több mint 40 ezer vendég látogatta meg a falu nevezetességeit: a várat, amely a Mátraalja vonzó történelmi műemléke. Nem kevésbé a mellette levő szlovák tájházat, amely turisztikai információs pontként is működik, valamint az egykori kovácsműhelyt. Az érkezők többsége hazai turista volt, de érkeztek külföldről is csehek, szlovákok, németek és angolok.

Kapcsolódó cikkek