Az ünnepi összejövetelek és az omikron variáns miatt gyorsult a járvány Horvátországban

Forrás: MTI

 2022. január 04. 18:48

Az ünnepi összejövetelek és az omikron variáns okozta a koronavírus-járvány felgyorsulását Horvátországban - jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy az új fertőzöttek száma hétről hétre növekszik, és már elérte az országot az ötödik hullám. Szerinte az ötödik összeért a negyedik hullámmal, amelyben nem tudták kellően mérsékelni az új esetek számát.

A helyzet a Split-Dalmát és Dubrovnik-Neretva megyékben és Zágráb városában a legrosszabb - hangsúlyozta a tárcavezető.

Figyelmeztetett, hogy az omikron fertőzőbb, mint a koronavírus korábbi variánsai, és úgy véli, senki nem tudja majd elkerülni a fertőzést, még az oltottak sem.
"Arra azonban számítani kell, hogy (az oltottak) enyhébb tüneteket észlelnek majd és védettebbek lesznek a betegség súlyosbodásától" - fogalmazott.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 5845 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 46-an hunytak el.

A helyzet a Split-Dalmát és Dubrovnik-Neretva megyékben és Zágráb városában a legrosszabb

Fotó: 123rf.com

A szomszédos Szlovéniában keddre 3393 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében nyolc beteg halt meg.

A szlovén kormány vizsgálja a járványhelyzetet, és az intenzív ágyak leterheltségétől teszi függővé az újabb szigorítások bevezetését. Mateja Logar, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsának elnöke a szlovén közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában elmondta: a jelenlegi intézkedéseket és korlátozásokat kell következetesen betartani, újak bevezetését pedig akkor kell mérlegelni, ha az intenzív osztályokon a Covid-betegek száma meghaladja a kétszázat.