Budapest szakrális értékeiről indul képzés idegenvezetőknek

Forrás: turizmus.com

 2021. július 29. 10:16

Együttműködési megállapodást kötött a Mátyás-templom és a Szembenézés Alapítvány. Az első közös föllépésük az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is reflektáló „Budapest – a szakrális város" című idegenvezető-továbbképzés.

Az együttműködés keretében közösen valósítanak meg a világörökség részét képező Mátyás-templomot, mint történelmi-kulturális örökséget és szakrális helyet megismertető programokat, elsősorban magas színvonalú idegenvezető- és pedagógus-továbbképzéseket – tájékoztatott az alapítvány.

Idegenvezetők a Mátyás-templom tornyában

Fotó: Szembenézés Alapítvány

A Mátyás-templom Gondnoksága a Szembenézés Alapítvány 2016 óta kifejtett ilyen irányú tevékenységének elismeréseképpen egyúttal kiemelt partneri oklevelet adományozott a szervezetnek.

Az együttműködés keretében első közös föllépésük az 52. Nemzetözi Eucharisztikus Kongresszusra is reflektáló „Budapest – a szakrális város" című idegenvezetőképzés.

Az augusztus 5-én induló program a főváros és a vallások sokszínű, folyton változó kapcsolatát dolgozza föl az ókortól napjainkig, és közös gondolkodásra hív a tradicionális vallások és új hitek jövőbeni szerepéről, valamint szakrális tereikben segít ismerkedni Budapest „vallásai" lényegével, attribútumaival. Külön képzési napot szentelnek az eucharisztiának.

A hallgatók 9 képzési és konzultációs napon, valamint 10 félnapos fakultatív programban – előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, terített asztalnál, beszélgetésekben és játékokkal – 27 tudós és vallási szakértő partnereiként, 12 vallás 13 helyszínén, az idegenvezetésben közvetlenül használható ismeretekhez jutnak. A szervezők azt ígérik, aki az önköltséges képzésen velük tart, nemcsak okosodik, hanem jól is érzi majd magát. Ambíciójuk, hogy e képzés hallgatóitól is kiérdemeljék az Europa Nostra-díjra jelölést.

A képzésről részletes információ ezen a honlapon érhető el.