Élénkül a balatoni turizmus a tavaszi programoknak köszönhetően

Forrás: turizmus.com

 2023. március 27. 13:43

Az elmúlt hétvégék tapasztalata is mutatja, hogy tavasszal jelentősen megnövekedik a turisták száma a Balatonon, ebben az időszakban szinte minden településen szerveznek olyan eseményt, amely miatt a kora tavaszi időszakban érdemes a Balatonra utazni.

Április 1-jén, és húsvét környékén már számos sportversenyt is szerveznek a tó körül, amelyeknek köszönhetően megtelnek a környező szállások is, mindenki talál pénztárcájának megfelelő helyet a Balatonon - közölte a Balatoni Turizmus Szövetség.

Ilyenkor főként a futók és a kerékpárosok körében népszerű a Balaton, ők azok, akik a téli bezártság után, mihamarabb a friss levegőn szeretnék kipróbálni magukat. "Ezzel párhuzamosan számos kulináris és kulturális eseményt is tartanak a régióban, de nagyszabású, ingyenes családi programból még lehetne több. Az ilyen programokat szeretnék integrálni a Nyitott Balaton elnevezésű akcióba, amelynek célja, hogy megmutassák, a Balatonon nem csak nyáron zajlik az élet, hanem már most is érdemes elutazni" - nyilatkozta Fekete Tamás, a szövetség alelnöke.

A már létező családi programok egyike egy több ezer turistát megmozgató „crossover” esemény Balatonfüreden, ahol a profi sport találkozik a minőségi kulináris és családi programok kínálatával: az északi parti településen április 1-jén rendezik meg Pirkadat Part-i elnevezésű családi napot. A Kékszalag PORT kikötőben ingyenesen látogatható eseményre a vitorlássport népszerűsítése mellett több, a gyermekeknek szóló programmal készülnek.

Ugyanezen a napon Füred Kapitány, a balatoni mesehős bringásoknak szervezett kincsvadászatán is részt vehetnek a gyerekek, itt Alsóörs és Balatonalmádi rejtett kincseit fedezhetik fel családjukkal együtt.

balaton_123rf

A családi programokat a Nyitott Balaton elnevezésű akcióba is integrálják, amelynek célja, hogy megmutassa, a Balatonon nem csak nyáron zajlik az élet

Fotó: 123rf.com

A sportos turisztikai események legjobb példája a siófoki Tojás- és nyúlfutam, amelyet a Balatuning Egyesület szervez húsvét vasárnapján, április 9-én. Ezen a családi futóversenyen a profik mellett, a legkisebbek akár kerékpárral, görkorival vagy rollerrel is kísérhetik szüleiket a futás során. Sőt, a gyerekek akár kutyájukat is "benevezhetik" a jó hangulatú megmérettetésre. A résztvevők a verseny végén energiapótlásként igazi húsvéti fogásokat kóstolhatnak majd. Az ingyenes eseményre több ezer látogatót várnak.

Hasonlóan izgalmas programmal készülnek Balatonföldváron is, a Húsvéti kalandok Kőröshegytől Balatonföldvárig programon április 8-10 között. A földváriak arra számítanak, hogy húsvétkor sokan kerékpárral járják körbe azokat a vállalkozókat, akik ebben az időszakban már nyitva vannak, ők pedig különleges ételekkel, italokkal, termelői és kézműves piaccal és koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket. Az esemény különlegessége az, hogy itt a felnőtteknek és a gyerekeknek is szerveznek tojáskereső eseményeket - és ha valaki az egyik vállalkozás környékén talál egy tojásba rejtett kupont, azt a másik vállakozás helyszínén beválthatja.

A bringások számának növekedésére egyébként nem csak Balatonföldváron lehet számítani, hiszen Füreden és Keszthelyen is elkészültek azok a bringaközpontok, amelyeknek köszönhetően könnyebbé vált a Balaton felfedezése két keréken. Az elmúlt időben mintegy 1000 kilométernyi kerékpározható túraútvonalat jelöltek és tábláztak ki a Balaton körül, összekötve több ezer turisztikai szolgáltatót és attrakciót, vendéglátóhelyeket, kerékpáros pihenőket.A BalatonBike365 projekt keretében pedig egy olyan applikáció is készült, amely 70 tematikus túrát is ajánl az ide látogatóknak.Fekete Tamás szerint mindez komoly hatással lesz a Balaton turisztikai forgalmára és a sportosabb vendégek számának növekedése várható ebben az évben.