Hétvégén érkezik a Müpába a Prokofjev-maraton

Forrás: turizmus.com

 2023. január 26. 16:46

Nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek várják a közönséget február 4-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvényén, a Prokofjev-maratonon.

Az egynapos fesztiválon – csakúgy, mint 2008 óta minden maratonon – ezúttal is zsizsegő hangulatban lehet részünk, hangversenyről hangversenyre igyekezhetünk, és elmerülhetünk Szergej Prokofjev mágikus világában délelőtt 10:30 és este 10 óra között. Fischer Iván karmester minden maraton zárókoncertjén felteszi a kérdést: ki hallgatta végig a nap összes hangversenyét, és mindig akadnak ilyen hősies koncertlátogatók. Február első szombatján tehát újra itt a lehetőség!

A 20. századi zseni lebilincselően sokszínű figura volt, Mozarthoz hasonlóan ő is ötévesen írta első zongoradarabját, kilencévesen pedig már az opera műfajával próbálkozott. Muzikalitása mellett sakktudása is kivételes volt: a későbbi világbajnokot, José Raúl Capablancát is legyőzte egy alkalommal. Prokofjev egyedi hangú műveit nemcsak a hangversenytermekben hallhatjuk: ez idáig 164 filmben és tévés produkcióban is megszólaltak darabjai.

A csodagyerek, lázadó, innovátor, Szergej Prokofjev mágikus világába kalauzol a Müpa legújabb maratonja

Fotó: Müpa

Ahogy minden alkalommal, idén is lesz családi koncert a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: 10:30-tól a Budapesti Vonósok előadásában hangzik el a Péter és a Farkas című zenés mese az állatok varázslatos világából. 12:30-tól ugyanitt a MÁV Szimfonikus Zenekar játssza a szerző 1944 nyarán írt V. szimfóniáját, amit ő maga így jellemzett: „himnusz a szabad és boldog emberhez, az ő hatalmas erejéhez, tiszta és nemes lelkéhez”. 15 órától a Győri Filharmonikus Zenekar játszik részleteket a Rómeó és Júlia című balett zenéjéből összeállított első és második szvitből. 17 órától a Budafoki Dohnányi Zenekar és Kelemen Barnabás lép színpadra a szerző I. hegedűversenyével, az együttes emellett a Kizsé hadnagy filmzenéjéből született szvitet is megszólaltatja. 19 órától a Pannon Filharmonikusok töltik meg a nagytermet Balog József zongoraművésszel, a napot pedig 21 órakor a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Iván vezényletével. Mesés befejezésre számíthat a közönség, ugyanis az utolsó koncerten a Hamupipőke első és harmadik szvitjéből fognak elhangozni részletek.

Evelina Dobračeva

Fotó: Dima Tarasenko

A Fesztivál Színházban 11:30-kor indul a nap Palojtay János zongorakoncertjével, 13:30-tól Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora), Pivon Gabriella (fuvola) és Mali Emese (zongora) kamaramuzsikálnak. 16 órától Pusker Júlia hegedűművész játékát hallhatják a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival, majd 18 órától Báll Dávid zongoraművész szintén a Fesztiválzenekar zenészeivel lép fel. A nap ezen a helyszínen 20 órakor egy dalesttel zárul Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev főszereplésével.

A maraton során a szervezők az Üvegteremben és az Előadóteremben is készülnek ingyenes programokkal: koncertfilm-vetítések és extra koncertek színesítik a napot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában. (A maraton koncertjeire egyébként a jegyek egységesen 2500 Ft-ért kaphatók.)

A Prokofjev-maraton előadásairól további infók a Müpa oldalán olvashatók.