Hiányolták Pécsről a Seuso-kincseket

Forrás: bama.hu

 2018. január 23. 15:53

A bama.hu olvasói kifogásolták, hogy az országjárás részeként nem hozták el Pécsre az ókori kincsleletet.

A lap az olvasók felvetése nyomán megkereste a tárlat gazdáját, szervezőit és helyi múzeumi köröket is, hiszen a rendkívül kalandos történetű, hatalmas értéket képviselő ezüstlelet bizonyára Pécsen kiállítva is a helyieket és a városba látogatókat tömegesen vonzó attrakció lett volna.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Kultúráért Felelős Államtitkársága azt közölte, a kormány döntött a vándorkiállítás helyszíneiről, és a kiválasztott hat megyeszékhely (Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza) lefedi Magyarország régióit, így minden magyar állampolgárnak lehetősége van a kincs megtekintésére. Arra a kérdésre azonban, hogy a helyszínekkel kapcsolatban voltak-e speciális körülmények (például a megközelíthetőség, akadálymentesség, az elhelyezés feltételei), amelyek kizárták volna a baranyai megyeszékhely intézményeit, nem érkezett válasz.

Több tízezren látták a vándorkiállítást

Fotó: Wikimedia Commons

A vándortárlatot szervező Magyar Nemzeti Múzeum részletes válaszából kiderült, hogy a kincset műtárgyvédelmi okokból nem lehet akárhányszor mozgatni, többek között azért sem, mert az időigényes (több hónapot igénybe vevő) restaurálás sem történhetett még meg. A múzeum emellett jogos igényként hozta fel, hogy a legnagyobb elérhetőséget biztosító budapesti helyszínen, az MNM-ben minél előbb be lehessen mutatni. Hozzátették, hogy a mostani hatnál több múzeum jelezte, hogy befogadnák ideiglenesen a tárlatot. Az esetleges speciális feltételekről azt mondták, hogy a vidéki múzeumokban rendszerint nem áll rendelkezésre a kiállításhoz szükséges összes feltétel. A kiállítóhely műtárgybiztonsági és műtárgyvédelmi követelményeit a helyi múzeumoknak kell biztosítani, az ehhez szükséges beruházásokat nem tudja minden önkormányzat vállalni – közölte a múzeum.

Pécs múzeumai részéről Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elárulta, hogy Pécsről már az országjárás bejelentése előtt jóval jelezték, hogy fogadnák a műtárgyakat, egyeztettek is erről a Nemzeti Múzeummal. Hozzátette: ha újra országjárásra indul a tárlat, akkor azon lesznek, hogy a pécsiekhez is eljusson. A most zárult gazdag egyiptomi kiállítás sikere is mutatja, hogy van fogadókészség Baranyában is az értékes vándorkiállításokra.