Húzóágazat a turizmus Heves megyében

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. október 10. 09:33

A hazaiakon kívül különösen a Lengyelországból és Szlovákiából érkező turisták növelték a forgalmat.

Sajtótájékoztatón mutatták be Egerben Heves megye gazdaságának legújabb, 2017-es évkönyvét. A közel negyvenoldalas tanulmányt a kamara munkatársai készítették. Az elemzésekhez szükséges forrásokat pedig a szakmai hivatalok biztosították.

Az évkönyvből megtudható, hogy Heves megyében a vállalkozások teljesítményei 2013 óta nagymértékben javultak, és ez a tendencia tavaly is folytatódott. A beruházások száma nőtt, erősödött az exportra irányuló feldolgozóipar eredményessége, valamint bővült a kereskedelem és az idegenforgalom is.

A turisták körében 2017-ben  tovább nőtt Eger népszerűsége

Fotó: Mentusz Károly

A fő kihívás azonban, hogy ezekhez a folyamatokhoz a jövőben is kvalifikált munkaerőt biztosítsanak. A képzésben, a pályaválasztás segítésében továbbra is partner a gazdasági köztestület.

Az elemzésből az is kitűnik, hogy 2017-ben kiemelkedő eredmények születtek a megye turizmusában, és az országos átlagot meghaladta a vendégéjszakák száma.  Fülöp Gábor, a kamara főtitkára lapunk kérdésére elmondta, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken 621 ezer turista fordult meg, és 1 millió 412 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ezek többsége hazai volt.

A külföldi vendégéjszakák 26 százalékát  a Lengyelországból, 16 százalékát a Szlovákiából, 11-11 százalékát a Csehországból és Németországból érkezők töltötték el a szálláshelyeken. A lengyel, a szlovák és a német vendégek 3,6-21 százalékkal növelték a foglalásaikat. A csehek vendégéjszakái viszont 5,6 százalékkal csökkentek.

A kisnánai vár, ahol évente rendeznek baracknapot

Fotó: Mentusz Károly

A Heves megyei szálláshelyeken 2017-ben 23 milliárd forint bruttó árbevételt könyvelhettek el, 13 százalékkal többet, mint 2016-ban. A bevételek 55 százaléka a szállásdíjakból származott. Az elfogadóhelyeken a hazai látogatók, az egy évvel korábbinál csaknem 8 százalékkal - 2,7 milliárd forint értékben - SZÉP-kártyával fizettek.

A turisták tavaly is az igényesebb, 3-4 csillagos hotelek iránt érdeklődtek, elsősorban azokban foglaltak szállásokat. A szakmai összefogásnak köszönhetően a lengyel vendégek például saját anyanyelvükön ismerhették meg a szállodákat és a kínált programokat.

A turisták körében kiemelkedett Eger népszerűsége, de sokan szívesen látogattak a Mátrába is, amely ma már négy évszakos hely az érkezőknek. A Bükk viszont inkább a gyalogos túrázók és a kerékpárosok körében vált még ismertebbé, miután több kellemes környezetben levő kirándulóhelyből választhattak az érdeklődők.

Sokan gyönyörködnek a  mátrai panorámában

Fotó: Mentusz Károly

Emellett jól kiépített, mobiltelefonos, navigációs rendszerek is segítették a turisták tájékozódását. A Tisza-tavi települések közül pedig tovább nőtt Poroszló, Tiszanána és Sarud népszerűsége.

Fülöp Gábor megerősítette, hogy a kamara a következő időszakban is támogatja Heves megye turizmusát. Elsősorban a korszerű keresőrendszerek bevezetését ösztönzi. Mindezt rendezvényekkel, a szaktudás erősítésével, illetve imázs-filmekkel igyekszik népszerűsíteni.