Kanada a turizmus fellendülését várja az utazás előtti tesztek eltörlésétől

Forrás: turizmus.com

 2022. március 22. 17:30

Ahogy Kanada enyhíti a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, az utazási szakértők azt várják, hogy az ország turizmusa fellendülésnek indul. A Kanadából Európába irányuló utazások azonban kevésbé népszerűek az orosz-ukrán háború miatt.

Április 1-jétől a teljesen beoltott utazóknak a Kanadába történő belépéskor nem kell negatív COVID-19 tesztet felmutatniuk. A kormány a múlt hónapban már eltörölte az érkezés előtti PCR-teszt követelményét, lehetővé téve az utazók számára, hogy ehelyett antigén gyorstesztet mutassanak be.

A jövő hónaptól kezdve tehát egyik típusú tesztre sem lesz szükség az országba történő belépéshez — ugyanakkor továbbra is előfordulhat, hogy érkezéskor szúrópróbaszerűen tesztelnek egy-egy utast, de nekik sem kell majd karanténba vonulniuk az eredményre várva.

A beutaztatók szerint ez igazán pozitív lépés, hiszen így az utazóknak nem kell a repülőgépre való felszállás előtti teszt és az esetleges karantén miatt aggódniuk és megszabadulnak az utazással járó többletköltségektől is.

Ennek köszönhetően már most is érzékelhető a foglalásokban a fellendülés — írja a Global News hírportál. A múlt hónapban, a PCR-tesztre vonatkozó szabály eltörlése előtt is emelkedő tendenciát mutatott a be- és kiutazások száma.

Februárban több mint 169 000 külföldi látogató érkezett a kanadai repülőterekre, ami több mint 12-szeres növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest a kanadai statisztikai hivatal adatai szerint.
A múlt hónapban Kanadába repülő külföldiek közül 73 200-an az Egyesült Államokból, 96 100-an pedig más országokból érkeztek. A múlt hónapban a kanadaiak is nagyobb számban repültek haza a tavalyi év azonos időszakához képest, a Stats Can jelentése szerint tízszeres növekedés volt tapasztalható.

kanada_123rf

Kanada április 1-től nem kér tesztet a már beoltott utazóktól, a lépéstől a turizmus fellendülését várják

Fotó: 123rf.com

A legutóbbi bejelentés így a világjárvány okozta gazdasági válságból lábadozó turisztikai szektornak is jó hír. A Kanadai Turisztikai Iparszövetség szerint a beutazókra vonatkozó tesztkötelezettség eltörlése azt jelzi, hogy az ország "ismét nyitott a turizmus számára".

A Kanadai Utazási és Turisztikai Kerekasztal csütörtökön hasonló nyilatkozatot adott ki, amelyben üdvözölte a kormány döntését. "Ez a pozitív fejlemény jobban összhangba hozza Kanada korlátozásait a többi nagy országéval. Egyúttal elismerése annak is, hogy a kanadai utazási és turisztikai ágazat már régóta az ország legbiztonságosabb szektorai közé tartozik és segít visszatérni a normális kerékvágásba" — mondta a szervezet.

A világ sok más országához hasonlóan a Covid-19 világjárvány a turisztikai ágazatot érintette a legsúlyosabban Kanadában. A Destination Canada által megosztott adatok szerint 2020-ban a kanadai turisztikai ágazat bevételeinek 50 százalékát és vállalkozásainak kilenc százalékát veszítette el — ez volt az iparág eddigi legrosszabb éve, amelyben 900 000 munkavállaló veszítette el állását.