Kiállítás, előadás, filmpremier Bhutánról

Forrás: turizmus.com

 2018. január 11. 14:57

Mi a bhutáni boldogság titka? – ezt is megtudhatják az érdeklődők Valcsicsák Zoltán diavetítéses előadásán, január 17-én.

A lelkes Bhután-rajongó, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke az utóbbi időben egyre aktívabb munkát folytat e két ország turisztikai és kulturális kapcsolatainak erősítésért.

A boldogság helyhez kötött – állítja Bhután turisztikai szlogenje, ami azt sugallja, hogy ez a hely nem más, mint ez a különleges kis ország, beszorítva Kína és India közé. Ma még kevesen tudják a Bhutáni Királyságot elhelyezni a térképen. Az elzártság, a távolság és a turistákat érintő magas napidíj miatt még kevesen jártak ott. A hófehér gleccserek, tiszta vizű rohanó folyók és a világ legmagasabb, még meghódítatlan hegycsúcsai, kedvező klímájú, termékeny völgyek, több ezer növény- és állatfaj, szubtrópusi dzsungel együttese páratan élményt nyújt.

Bhutáni arcok

Fotó: Valcsicsák Zoltán

Meglepő repülőtér, impozáns kolostorerődök, több ezer buddhista kegyhely, évszázados hagyományokat őrző apró települések, a magyar ízlésnek is igen csípős csilipaprikás ételek várják az utazót, no meg egy különleges fogalom, egyben fejlesztési politika: a Bruttó Nemzeti Boldogság. Minderről a Bhután Kiállítás helyszínén hallhatnak részletesebb  magyarázatot az érdeklődők, a Nap utcában.

Január 23-án Budapesten mutatják be az első magyar-bhutáni dokumentumfilmet, amely Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai (a Bhután Társaság tiszteletbeli tagja) közös alkotása. A film a BIDF nemzetközi filmfesztivál nyitófilmje lesz és többször is vetítik majd a fesztivál ideje alatt. 

Valcsicsák Zoltán

Fotó: turizmus.com

Egy olyan bhutáni család élesen megrajzolt és érzékeny portréját láthatjuk a filmben, amelyben a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a bruttó nemzeti boldogság-index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

A The Next Guardian” (A monostor gyermekei) című dokumentumfilmet dzongkha nyelven vetítik, magyar-angol felirattal, a Cinema City Arénában.

Tavaly decemberben nyílt meg a budapesti Zászlómúzeumban az első Bhután Kiállítás, amely 2018. február végéig látogatható. A különleges kiállítás, többek között, egyedi fényképek, nemzeti viselet, népművészeti tárgyak, népzene, kegytárgyak, buddhista tekercsképek, hagyományos bambusz íjjak, zászlók segítségével mutatja be a Bhutáni Királyságot.