Kínai-magyar fesztiválszervezés és gyógyturizmus

Forrás: turizmus.com

 2017. július 17. 17:29

Ötfős kínai delegáció látogatott Budapestre, Csungking város képviselőinek küldöttségét Chen Guohua, a helyi Kereskedelmi Bizottság főigazgató-helyettese vezette.

A csapatot a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) turisztikai divízióvezetője, Pap Mária fogadta.

Budapestnek és Csunkingnak már volt kapcsolata a magyar konzulon keresztül, ez a találkozó is Dióssi Lóránd főkonzul közreműködésével valósult meg. Idén májusban rendezték meg a 20. Kína Befektetési és Kereskedelmi fórumot Csungkingban, melynek idén Magyarország volt a díszvendége. A program keretén belül került megrendezésre a Magyar-Kínai KKV Határokon Átívelő Kereskedelmi és Befektetési Konferencia és B2B találkozó, amelyen a gyógyturizmus is kiemelt téma volt. Ezen kívül a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megszervezték a Nyugat-Kínai Magyar Tavaszi Fesztivált.

A kínai delegáció mostani látogatásának egyik fő célja az volt, hogy lefektessék egy szorosabb kulturális és turisztikai célú együttműködés alapjait. A Nyugat-Kínai Magyar Tavaszi Fesztivált a továbbiakban szeretnék minden évben megrendezni, több magyar művész meghívásával, az eredeti Budapesti Tavaszi Fesztivál palettájából. Felmerült még, hogy a művészeti előadások mellett megrendeznének egy mini-Budapest kiállítást is, a város épületeiből. Az ötletadó a Csungkingi Várostervezési Iroda vezetője, aki szerint Budapest „olyan, mint egy nagy múzeum”, festői városképpel. A csungkingi városvezetők emellett felajánlottak Budapest számára egy állandó megjelenést díszvendégként a májusi Csungking Expón.

A delegációban jelen volt még a Csungkingi Várostervezési Iroda vezetője, a Városfejlesztési Igazgatóság főigazgató-helyettese, a Csungkingi Önkormányzat Általános Hivatalának igazgatóhelyettese, valamint a Csungkingi Külföldi és Tengerentúli Kínai Ügyek Hivatalának helyettes tanácsadója.

Fotó: BFTK

 

Együttműködés a turizmusban

A megbeszélés másik kiemelt pontja volt, hogy a tavaly létrehozott városi turisztikai hivatal és a BFTK között további együttműködést teremtsenek. Ez Budapest részére nagy lehetőség, hiszen a nyugat-kínai város a 9. legnagyobb település az országban, több mint 33 millió lakosával, és így elég népes turisztikai küldőpiaccá válhat. A küldőterületben egyébként is nagy potenciál rejlik: 2016-ban jelentősen, mintegy 40%-kal nőtt a kínaiak által generált kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák száma Budapesten. Ennek egyik oka lehet a kínai „Egy övezet, egy út stratégia”, amely során az európai országok és Kína szorosabb gazdasági szövetségre lépnek egymással. Ennek keretén belül a közép- és kelet-európai kulturális kapcsolatok építésére állami támogatást lehet igényelni Kínában.

Mindezek mellett a kapcsolatépítésben Budapest és Peking közötti közvetlen repülőjárat is nagy előnyt jelent, bár célszerű lenne több kínai nagyvárossal is közvetlen légikapcsolatot létesíteni, így például Csungkinggal is.

 

Kínai fürdőváros

Természetesen a magyar turisták számára is vonzó lehet a kínai település. A Jangce folyam és a Jiling folyó torkolatában elhelyezkedő város gazdag kulturális és természeti kincsekben, és különleges látképpel rendelkezik, amit a városon belüli nagy szintkülönbség ad. Budapesttel közös vonása, hogy náluk is sok fürdő található, Kínán belül Csungking számít „a fürdőváros”-nak, valamint külön érdekesség, hogy Debrecen testvérvárosa. A csungkingi városi fürdőkomplexum óriási fejlesztés előtt áll, amiben magyar szakemberek, illetve fürdővállalatok technológiai és szaktanácsadási együttműködésére számítanak.