Újra megnyitották Thaiföld leghíresebb öblét, ahol DiCaprio is fürdött

Forrás: turizmus.com

 2022. január 06. 14:57

Több mint három év után újra megnyitották Thaiföld minden bizonnyal leghíresebb öblét, a Phi Phi szigetén található Maya Bayt. A partszakaszt még 2018 júniusában zárták le természetvédelmi okokból, mert a turisták nagy száma miatt súlyosan károsodott az élővilága.

A thaiföldi öböl a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című filmmel vált híressé.

2008-ban naponta mindössze 170 ember látogatott el a strandra, a következő tíz évben azonban, 2018-ra ez a szám mintegy 5000-re nőtt, és ennek következtében a korallok nagy része elpusztult és a part menti élővilág nagy része is eltűnt az öbölből – számolt be róla a BBC.

A Maya Bayt ezért 2018 júniusában bezárták, mivel a hatóságok szerint a látogatók számának hirtelen megnövekedése miatt károsult a környezet.

mayabay_123rf

2018-ban naponta akár 5000 ember is felkereste a híres partszakaszt

Fotó: 123rf.com

Most azonban az ökoszisztéma helyreállása miatt visszaengedték a turistákat. "A cápák visszatértek, a korallzátonyok újranőnek, és a víz újra tiszta" – mondta Yuthasak Supasorn, a Thaiföldi Turisztikai Hatóság kormányzója a Reuters hírügynökségnek.

Annak megakadályozására, hogy a turisták nagy száma ismét a természeti környezet romlását okozza, komoly korlátozásokat vezettek be a thai hatóságok. Bangkok Charlie, Thaiföldön élő magyar idegenvezető közösségi média oldalán arról számolt be, hogy az öböl reggel 7-től este 6-ig fogadja a látogatókat és egy időben maximum 375 ember tartózkodhat a partszakaszon. Limitálták a napi látogatószámot is: ezentúl maximum 4125 fő látogathatja meg egy nap a Maya Bayt.

mayabay_123rf

A Maya Bay ismét látogatható, de szigorú korlátozásokkal

Fotó: 123rf.com

A jövőben ezenkívül nem lehet úszni az öbölben, és a hajók sem köthetnek ki a Maya Bayben, hogy elkerüljék a korallzátonyok károsodását. Helyette a Loh Sama öbölben kiépített új kikötőt használhatják majd.