Megszüntette a vészhelyzetet a szlovák kormány

Forrás: MTI

 2021. május 14. 22:13

Véget ér szombaton a koronavírus-járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában. Az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.

Szlovákiában tavaly októbertől léptettek érvénybe vészhelyzetet – eredetileg 45 napra –, amelyet később még öt alkalommal meghosszabbítottak, legutóbb április végén 30 nappal. A legutóbbi hosszabbítást még a parlamentnek is jóvá kellett volna hagynia legfeljebb 20 nappal a vonatkozó kormánydöntés után. Erre azonban már nem került sor, mivel a kabinet pénteki ülésén szombati hatállyal megszüntette a vészhelyzetet.

A vészhelyzet megszüntetésével egy időben véget ér a kijárási tilalom, és megszűnnek a gyülekezési szabadságra vonatkozó korlátozások is. A kormányzat a javuló járványügyi adatok mellett leginkább azzal indokolta a vészhelyzet megszüntetését, hogy a pozsonyi törvényhozás pénteken jóváhagyta a gazdasági mobilizációról szóló törvény módosítását.

Az említett jogszabály módosítása lehetővé teszi, hogy a jövőben a kormány ne csak vészhelyzeti állapotban vagy annál magasabb állapotszinten hozhasson meg bizonyos korlátozó intézkedéseket, egyebek között a létfontosságú árucikkek forgalmáról. Ezeknek az intézkedéseknek a meghozataláról a jövőben már rendkívüli helyzet idején is dönthet a kabinet. A gazdasági mobilizációról szóló törvényben eredetileg azt is módosítani akarták, hogy az orvosok munkára való behívása már rendkívüli helyzet idején is lehetővé váljon, ám ennek lehetőségét végül a vészhelyzeti állapothoz kötötték.

Szlovákiában már két hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

Fotó: 123rf

Szlovákiában még tavaly márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány, ez jelenleg is hatályban van, és egyelőre marad is. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint három állapotszint van, ezek közül a legenyhébb a rendkívüli helyzet, amit sorrendben a vészhelyzet, majd a rendkívüli állapot követ. Legutóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében, s arra rendszerint csak háborús helyzetben kerül sor.

Szlovákiában már két hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint pénteken közel nyolcszáz embert kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig 33-al 12 135-re emelkedett. Pénteken mintegy 7 ezer PCR-tesztből azok valamivel több mint 4 százaléka bizonyult pozitívnak. A mintegy öt és fél millió lakosú országban péntekig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 348 ezer volt, közülük mintegy 628 ezren már a második oltásadagot is megkapták.