Megújulhat a szenttamási Almásy-kastély és parkja

Forrás: turizmus.com

 2019. június 18. 11:08

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében megkezdődhet a Törökszentmiklós külterületén található Almásy-kastély és a hozzá tartozó park felújításának előkészítése.

A szenttamási Almásy-kastély és a hozzá tartozó park kertépítészeti, kertművészeti és tájökológiai felújítása előkészítésének támogatásáról döntött a kormány. A beruházás megvalósítója a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A beruházás előkészítési fázisaira a 2019. évben összesen 307 millió forint forrást biztosít.

Az üzemeltető zrt. honlapján közölt információk szerint a török hódoltság korában lakatlanná vált Szenttamás-pusztát az Almásy család telepítette be újra, ők 1716-ban és 1720-ban szereztek birtokjogot a Törökszentmiklóst környező területekre.

Az örökváltsági szerződés megkötése után a Szenttamási-pusztai részt Almásy Imre gróf kapta, aki 1860 és 1890 között felépíttette az épületegyüttest.

A kastély és a kert

Fotó: tmrt.hu

Az Almásy család a kastélyt 1929-ben eladta. Az 1945 utáni államosításkor a Szenttamási Állami Gazdasághoz került, amely központként használta a 80-as évek elejéig. Ezt követően rendszeres funkciója nem volt, nyaranta ifjúsági táborként működött. Az időközben több gazdaság összevonása során létrejött Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Rt. 2001-ben történt privatizációjával került magánkézbe.

Felújítása 2005-ben kezdődött, mely több részletben valósult meg. A kastély 2013 őszétől ismét megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Az idelátogatók gyönyörködhetnek a parkban és kápolnában, megtekinthetik a Szenttamási Ménes lovait és a szürkemarhákat.

A kastélypark területe előzetes bejelentkezéssel csütörtökönként díjmentesen látogatható. Esküvői és rendezvényhelyszínként is szolgál.