Németország volt az európai utazók első számú úti célja tavaly

Forrás: turizmus.com

 2021. március 25. 11:12

Németország tavaly átvette a vezetést az európai utazók kedvelt úti céljainak listáján, ennek ellenére – versenytársaihoz hasonlóan – erőteljes visszaesést kellett elkönyvelnie a beutazásban – derül ki az IPK International European Travel Monitor felméréséből.

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) megbízásából készült felmérés alapján 2020-ban összesen 176 millió európai utazott az Európai Unió területén, közülük 23,9 millióan Németországba, ami 13,6 százalékos piaci részesedésnek felel meg. A második helyen Spanyolország, a harmadik helyen Ausztria végzett.

A járvány miatt jelentősen megváltoztak az utazási szokások. Nőtt a hosszabb utazások részesedése, ezáltal az átlagos tartózkodási idő 6,3 éjszakáról 7,2-re nőtt.

A napi költés összege azonban csökkent, 13 százalékkal 556 euróra. Ebben visszatükröződik az utazás megnövekedett hossza mellett az is, hogy a korábbi évekkel szemben jóval többen választották az egyéni utazást saját autóval, míg a repülővel, vonattal vagy busszal történő utazások aránya csökkent.

Ami a szálláshelyeket illeti, a szállodáknak kellett a legnagyobb visszaeséssel szembenézniük (mínusz 65 százalék), de a panziókban, apartmanokban vagy kempingekben megszálló európai utazók száma is 56 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Megnőtt a spontán módon utazók aránya, előzetes foglalás nélkül hétmillió európai utazott Németországba, ez az összesnek majdnem 30 százaléka.

Az üdülési célú utazások aránya (12,7 millió utazás) 53 százalék volt (az előző évben 58 százalék), az üzleti célú utazásoké (5,3 millió) 22 százalék, a privát célú utaké (5,9 millió utazás) 25 százalék (az előző évben 20 százalék).

A Szent Bertalan-templom a Königssee partján, Berchtesgadenben

Fotó: 123rf

A beutazók körében továbbra is a városlátogatás, valamint a körutazások a legkedveltebbek, de ezeken a területeken nagyobb volt a visszaesés, mint a természetorientált üdüléseknél.

2020. január és december között összesen 32 millió nemzetközi vendégéjszakát regisztráltak a hotelekben és a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyeken, ami 64,4 százalékos visszaesésnek felel meg az előző évhez képest. Ezáltal a vendégéjszakák száma tíz rekordév után visszaesett a német újraegyesítést közvetlenül követő időszak szintjére.

Az Európából érkező vendégek 2020-ban 27,2 millió vendégéjszakát generáltak. Ezáltal Európa részesedése az előző évhez képest 74 százalékról 85 százalékra nőtt. A tengerentúli piacok terén az amerikai küldőpiac 6,3 százalékos, illetve az ázsiai küldőpiac 6,0 százalékos részesedésével jelentősen az előző év szintje alatt mozgott. Bajorország, Baden-Württemberg, Észak-Rajna–Vesztfália, Berlin és Hessen összesen 45 millióval kevesebb nemzetközi vendégéjszakát regisztrált, mint 2019-ben – ez pedig az összesített németországi beutazás 2020-as visszaesésének kereken 75 százalékát teszi ki.

Érdekesség, hogy Németország kilenc szomszédos állama 2020-ban a nemzetközi összes vendégéjszaka 56,6 százalékát generálta, ez az arány 2019-ben 42,5 százalék volt.