Thomas Hardy hagyatékából nyílik nagyszabású kiállítás Wessexben

Forrás: MTI

 2021. november 08. 16:58

Négy brit múzeum fogott össze, hogy bemutassa a Thomas Hardy angol költő és regényíró irodalmi munkásságához és személyes életéhez kapcsolódó, ritkán látható tárgyakat.

A Dorset Múzeum, a Poole Múzeum, a Salisbury Múzeum és a Wiltshire Múzeum célja, hogy az eddigi legnagyobb Hardy-gyűjteményt állítsák ki. A projekt kurátora, Harriet Still "lenyűgöző kincsesbányának" nevezte a kollekciót – idézte a BBC hírportálja.

A kiállítandó tárgyak között szerepel egy teáskanna, amely egykor Hardy nagymamájáé volt, és egy vázlat is, amelyet az író Wessex nevű kutyájának sírkövéhez készített.A partnerséget alkotó Wessexi Múzeumok 5000 fontot (kétmillió forintot) akarnak összegyűjteni a tervek szerint nyáron nyíló kiállításra.Hardyt Wessex tájai és az ott élő emberek is inspirálták, és szenvedélyesen foglalkozott olyan kérdésekkel, mint a nők egyenjogúsága, az állatok jóléte és az angol társadalmi rendszer igazságtalanságai.

Mint Still elmondta: olyan tárgyakat kutatott fel a múzeumok raktáraiban, amelyek rávilágítanak Hardy összetett személyiségére. "Varázslatos felfedezőút volt, és csodálatos lesz megosztani ezt a lenyűgöző kincsestárat látogatóinkkal" – fogalmazott.

hardywessex

Az egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő brit regényíró és költő 1840-ben született Dorsetben

Fotó: Wessex Museums

Julian Fellowes, a Thomas Hardy Társaság elnöke, a népszerű Downton Abbey-tévésorozat alkotója kiemelte, hogy sok olyan tárgy került elő, amely évek óta a raktárakban porosodott. "Ezek a személyes tárgyak segíthetnek abban, hogy Hardy íróként és magánemberként is közelebb kerülhessen a közönséghez" – magyarázta.
Az egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő brit regényíró és költő 1840-ben született Dorsetben, és élete nagy részét ebben a megyében töltötte. 1928-ban, 87 éves korában halt meg.