Töltsd fel magad CAFe-élménnyel!

Forrás: turizmus.com

 2019. június 05. 12:59

Ismét 17 nap feltöltődést ígér a kortárs művészet legizgalmasabb alkotóival és alkotásaival, valamint szenzációs köztéri programokkal, premierekkel, lakásszínházi előadásokkal az idei őszi CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, melynek eseményeire a jegyértékesítés máris elkezdődött.

„A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának és alkotó kortársának lenni” – fogalmazott a június 5-i sajtótájékoztatón, a Bartók Béla úti KÉK – Kortárs Építészeti Központban Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, s kiemelte, hogy a CAFe Budapest sokszínű programját a régióban évről évre nagy figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.

„A fesztivál nagyon fontos terepe a kulturális párbeszédnek, amelynek egyik oldala a mű megszületésekor kezdődik – amikor több alkotó összefog, létrehoznak valami frisset, újat –, a párbeszéd folytatása pedig az, hogyan tudjuk a létrejött alkotást minél szélesebb körhöz eljuttatni” – emelte ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az operatív testület elnöke a fesztivál kiemelt programjainak bemutatásakor.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata 2019. október 4. és 20. között várja a kortárs művészet rajongóit.

A Budapest Ritmo egyik fellépője, a Kroke trio

Fotó: Jacek Dylag

A fesztiválprogramot olyan művészek neve fémjelzi többek közt, mint világhírű zeneszerzőnk, Eötvös Péter és a Neue Oper Wien, a Klangforum Wien, a RIAS Kammerchor és az Amadinda Ütőegyüttes, valamint a népszerű és visszatérő fesztiválok a fesztiválban, az Art Market Budapest, a Mini-Fesztivál, vagy a Budapest Ritmo világzenei fesztivál.

Dr. Nest című előadásával, (rém)álomszerű képeivel és jellegzetes, fanyar humorával tér vissza Budapestre a groteszk és gyönyörű maszkok társulata, a FAMILIE FLÖZ. Sidi Larbi Cherkaoui, a kortárs táncélet ikonikus alkotója Nomad című koreográfiáját hozza el a fesztiválra: a mű a sivatagi dűnék világát idézi.

A megújuló Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz a helyszíne a kortárs tánc, a hip hop és a street dance műfajának szentelt (D)OPEN Your Move minifesztiválnak is.

A CAFe-élményhez szervesen hozzátartozik, hogy a város utcáin-terein is meglepő alkotásokkal találkozhat a közönség, sőt részt vehet azok létrehozásában is. A francia Olivier Grossetête a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége, monumentális kartonépületeit öt kontinens közel 200 városában építette már fel milliónyi önkéntes aktív közreműködésével. A művész 2019 őszén Budapesten épít: egy ikonikus épület kartonmását és az építményen dolgozó emberekből közösséget.

A Klangforum Wien többek közt két fiatal magyar szerző, Bella Máté és Tornyai Péter műveit is előadja

Fotó: Lukas Beck

A KÉK – Kortárs Építészeti Központban (a fesztivál egyik új helyszínén) a The Reasons Off site című kiállításon 3D-modellek és VR-szemüvegek segítségével ismerkedhetünk a moduláris építészettel, a Telep Galéria Fiktív vonalak című csoportos kiállítása pedig a funkciójukat vesztett határátkelők épületeitől a szimbolikus és társadalmi törésvonalakig vizsgálja mindazt, amit a határokról gondolunk.

2019-ben először rendhagyó lakásszínházi előadásokkal, lakáskoncertekkel egészül ki a fesztivál programja, és idén július 15-ig várja a magával ragadó budapesti történeteket a 100 szóban Budapest pályázat.

A fesztivál folyamatosan bővülő programjáról a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók információk.