Trópusi vihar csapott le a thaiföldi nyaralókra

Forrás: turizmus.com

 2019. január 04. 13:09

A Pabuk trópusi vihar miatt turisták százai rekedtek a Thai-öböl szigetein, és bezárt ott több repülőtér és kikötő.

Harminc éve először csapott le trópusi vihar a monszun-időszakon kívül erre a turisták által igen kedvelt területre. A szél ereje helyenként megközelítette az óránkénti 75 kilométert, a hullámok magassága pedig elérte az 5 métert. A vihar az előre jelzettnél hamarabb érkezett.

Pattani tartományban, a Malajziával közös határ közelében, egy halász meghalt, amikor péntek hajnalban többméteres hullámok kapták derékba hajóját. A legénység egy másik tagja eltűnt.

A repülőtereket is lezárták

Fotó: turizmus.com

Két regionális repülőtér - Nakhonszithammarat és Szamuj - szombatig nem üzemel, így több ezer turista marad a kontinenstől elzárva. További légikikötők bezárása várható.

A Pabuk jelenleg a Thai-öbölben fekvő szigetek - Szamuj, Phangan és Tao - felé halad. A szigetek az év végi turizmust választók kedvelt célpontjai.

Puviang Prakammin, a thaiföldi meteorológiai intézet vezetője azt mondta: a Pabuk annyira kiterjedt, hogy az említett szigetek mindegyikét érinti. Az előrejelzések szerint viszont nem várható, hogy tájfunná erősödik, amely már óránkénti 118 kilométeres szelet jelentene.  Úgy vélekedett, hogy 1962 óta a mostani a legpusztítóbb vihar, amely Thaiföldet éri. Akkor a Harriet nevű trópusi viharnak ezer halálos áldozata volt.

A Pabuk a Thai-öblöt elhagyva az Andamán-tenger felé tart majd, ahol feltehetően veszít erejéből. A térségben van Krabi és Phuket üdülőhely, ahonnan sok turista - tartva a vihar következményeitől - már szerdán elutazott.


Kapcsolódó cikkek