Ukrajnai helyszíneket is veszélyeztetett világörökséggé nyilvánított az UNESCO

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 19. 12:46

Az UNESCO világörökségi bizottsága befejezte a veszélyeztetett helyszínekkel kapcsolatos tanácskozását, valamint szombaton megkezdte az új helyszínek felvételét a világörökségek közé. Előbbi listára több ukrajnai helyszín is felkerült.

Veszélyeztetett világörökséggé váltak olyan ukrajnai helyszínek, mint a fővárosban, Kijevben található Szent Szófia-székesegyház és a barlangkolostor (Pecserszka lavra), valamint a nyugat-ukrajnai Lviv történelmi központja, melyek a bombázások által okozott lökéshullámoknak vannak kitéve. A döntés megnyitja az utat a további pénzügyi és technikai segítséghez és az új, vészhelyzeti intézkedésekhez.

A kijevi Szent Szófia-székesegyház is veszélyeztetett világörökséggé vált

Fotó: 123rf.com

 

Korábban írtunk róla, hogy Velencét is a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé kívánták sorolni a túlturizmus és az éghajlatváltozás miatt, azonban ezt végül elkerülte a város.

A világörökségek listájára új helyszínként felkerült a kongói Odzala-Kokoua nemzeti park, ahol a világ egyik legnagyobb trópusi esőerdeje található, a franciaországi Martinique szigeten található Pelée-hegy vulkánjai és erdői, valamint a sziget északi részén található Piton-hegység.

A már a listán szereplő vietnámi Ha Long-öblöt kibővítették az ország legnagyobb mészkőszigeteivel, a Cat Ba szigetcsoporttal, illetve az öt védett területből álló madagaszkári Tsingy de Bemaraha Nemzeti Parkhoz hozzáadták az Andrefana száraz erdőt is.

A következő napokban a bizottság megvizsgálja a fennmaradó jelöléseket, amelyek között szerepel egy viking gyűrűs erőd Dániában és egy 2000 éves földvár Ohióban.