Megnyílt az Utazás 2020 kiállítás

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. február 27. 12:13

Megnyílt az Utazás 2020 kiállítás a Hungexpo Budapest Vásárközpontban. Február 27. és március 1. között 40 ország több mint 250 kiállítója várja az érdeklődőket 20 ezer négyzetméteren.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója elmondta, hogy a koronavírus miatt egyeztettek a kiállítás megtartásáról, és néhány védelmi intézkedés bevezetésével a megrendezés mellett döntöttek. Az Utazás kiállítás külföldi díszvendége Olaszország, belföldi díszvendége Eger és térsége – mondta, s kiemelte: Olaszország a világ 5. legnépszerűbb úti célja, s a turizmus megjelenése a világban Itáliához köthető. Az olasz turisztikai szakemberektől sokat tanulhatnak a magyarok.

Eger, a belföldi díszvendég pedig a magyar turizmus egyik legsikeresebb szereplője, tavaly a legtöbb szavazatot kapta az év turisztikai települése kategóriában a legnagyobb hazai szállásfoglaló oldal versenyében.

Ganczer Gábor köszönti az Utazás kiállítóit

Fotó: turizmus.com

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arról beszélt: az utazás a legjobb befektetés, megvásárlásával biztosan mindenki gazdagabb lesz, az utazás nyitottá tesz, sok mindenre megtanít. Budapest a budapestiek otthona, és az ország fővárosa, meg kell találni az egyensúlyt a két minőség között. Az utazók tömegének megjelenése sok városban az ott élőknek elviselhetetlenné vált, ezt kezelni kell. A verseny élesedik a turizmus piacán, a versenyelőny a minőség lehet – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy ezen a nyáron új turisztikai attrakcióval gazdagodik a város: júliusban és augusztusban "zölddel és programokkal" töltik meg az alsó rakpartot.

(Az Utazás kiállítás első napján bemutatkozott Budapest új turisztikai vezetése is, amelyről itt írtunk a szerk.)

Minczér Gábor, Eger alpolgármestere a megnyitón elmondta: évről évre több turista látogat Egerbe, a vendégéjszakák száma tavaly megközelítette a 700 ezret. A város leglátogatottabb helyszíne a Dobó István Vármúzeum, ahol számos fejlesztés valósult meg.

 

Karácsony Gergely főpolgármester

Fotó: turizmus.com

Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete köszönetet mondott, hogy az idei díszvendégnek az országot választották. Sajnálatosnak nevezte, hogy a napokban a koronavírus beárnyékolja a csodálatos olasz országképet. Az ország aktívan küzd a vírus terjedése ellen, eddig több mint 10 ezer mintát vettek – mondta, egyben reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi együttműködés és a tudomány segít gyorsan leküzdeni a válságot.

Olaszország a legrégebbi úti célok közé tartozik, egyre nő az oda látogatók száma, a több mint 90 millió turista tavaly több mint 40 milliárd euró bevételt generált az országban.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke a rendezvényt a turisztikai szakma „alapintézményének” nevezte. Idei újdonság, hogy a kiállításon, az első két napon megrendezik a CheckINN Turisztikai Karrier Expót, amely felvonultatja a turisztikai szektorban munkát kínáló vállalkozásokat, közel 50 céggel. (További részletek itt.)

A szervezők reményei szerint az Utazás 2020 rendezvényekre látogatók száma elérheti a 40 ezret.

Az eseményt a Budapest Boat Show-val együtt rendezik meg. A kiállítással egy időben, de attól függetlenül rendezik meg az ország legnagyobb, extrém utazókat megszólító rendezvényét, a Járatlan Utakon Fesztivált, valamint a régió egyetlen Afrika-tematikájú fórumát, az Afrika Expót.