Moszkva–Budapest online turisztikai webnap

Forrás: turizmus.com

 2020. június 10. 10:51

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és partnerszervezetei, valamint a Moszkvai Turisztikai Hivatal „Moscow-Budapest Online Conference and B2B Workshop” címmel szakmai eseményt szerveztek a kölcsönös piaci aktivitások fellendítése céljából.

Az orosz és a magyar főváros turisztikai szakemberei az április 14-i első webkonferencia után immár második alkalommal folytattak konzultációt júniusban a válságkezelésről és a turizmus újraindításáról. A konferenciát kétoldalú üzleti találkozók követték – fogalmaz a BFTK közleménye.

A BFTK kezdeményezésével, a MUISZ szakmai közreműködése mellett létrejött egész napos rendezvény teret adott a résztvevő magyar és orosz irodák járvány utáni újranyitással kapcsolatos kérdéseinek a megvitatásához.

A hatalmas iramban fejlődő Moszkva modern arca

Fotó: 123rf.com

A turisztikai szereplők – ki- és beutaztatók – közös küldetése az ügyfelek bizalmának visszaszerzése és az utazási kedv felélesztése, melyhez nemzetközi szinten is közös platformra kell hozni a piaci szereplőket, valamint a nagyvárosok, régiók turizmusirányítási szerveit: a mintegy 20 turisztikai vállalkozást egy asztalhoz ültető webmeeting megszervezésével a BFTK hatékony lépést tett abba az irányba, hogy ez a kooperáció magyar–orosz relációban rendszeressé váljon, melyet hosszú távon egy keretmegállapodás támaszt majd alá – fogalmaztak.

A meetinget Ksenya Boykova, a Moszkvai Turisztikai Projektiroda (Discover Moscow) nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettese nyitotta meg. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ részéről Faix Csaba ügyvezető köszöntötte a megjelenteket, beszédében kitérve a rekord közeli 2019-es orosz vendégforgalomra (130 ezer orosz vendég, 385 ezer orosz vendégéjszaka a magyar fővárosban), egyszersmind kiemelve, hogy a járványhelyzet csillapodásával – a közös államközi megállapodásoknak megfelelően – 2020. júniustól Budapest mindenkit visszavár, és ismét készen áll a külföldi vendégek fogadására (az aktuális rendeleteket betartva).

Az ügyvezető említést tett a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár előkészületeiről, hangot adva bizalmának, hogy az őszi-téli szezon nagyrendezvényei, melyek Budapest brandépítése szempontjából is kiemelkedően fontosak, már a szokott mederben, zökkenőmentesen megvalósulhatnak.

Gyenizse Dorottya, a MUISZ jogi és etikai bizottságának vezetője, az OTP Travel beutaztatási és belföldi üzletágvezetője röviden bemutatta a Magyar Utazási Irodák Szövetségét, mely napjainkban több mint 200 vállalkozást tömörít, a hazai szervezett turizmus forgalmának 84%-át lefedve. Budapest vendégforgalmának speciális szerkezetére utalva rámutatott: a szállodai kapacitások kihasználtsága a megélénkülő beutazó forgalom mentén javulhat.

Kovács Györgyi,a BFTK Budapest Card divízióvezetője ezt követően ismertette a hivatalos turisztikai városkártya különböző típusait, hangsúlyozva, hogy a BFTK válasza a válságra a termékkínálat folyamatos fejlesztése.

A köszöntőket és a többoldalú szakmai felvezetőt másfél órás online konferencia követte, ahol felváltva mutatkoztak be az orosz és magyar részről meghívott tour operatorok, utazási irodák, egységesen 4-4 perces időkeretben.

Budapest egyik legszebb műemléke, a felújítás előtt álló Lánchíd

Fotó: 123rf.com

A webmeeting programja a továbbiakban – a délutáni órákban – előre egyeztetett, a cégek közötti bilaterális kapcsolatfelvétellel folytatódott.

Magyar oldalról az 1000 Út, a Blaguss DMC, a ContinentalTravel, a CRB Cityrama, a KompasTouristik, a LupusTravel, a Mondial Budapest, az OTP Travel, a Premium Incoming és a Vista részvételével zajlott a találkozó.

Az orosz felet – a paritás elve alapján – szintén 10 iroda képviselte, arányosan reprezentálva a beutaztatókat (Academservice, Mos Tour, Tsar Voyages, TariTour), a kiutaztatókat (Amigo Tours, BSI Group, Oblaka Travel) és a vegyes profilú irodákat (Space Travel, Spectrum, TUI).

A BFTK a webmeeting második felében öt különböző partnerrel folytatott tárgyalásokat, jellemzően olyan utazásszervezőkkel, melyek profiljában Európába irányuló city break utak, közép-európai körutazások, városlátogatások is megtalálhatók.

A konferencia egyik tanulsága, hogy a válság nyomán előállt helyzet újfajta megközelítést igényel szinte valamennyi turisztikai szereplőtől.

A vendégek közötti távolságtartás, a fokozottabb egészségügyi óvintézkedések hosszabb távú sztenderddé nőhetik ki magukat: mindez azt eredményezheti, hogy a turisztikai hivatalok, projektirodák szoros nemzetközi kooperációra lesznek utalva, hogy együtt, egymást erősítve nézzenek szembe az urbánus desztinációk turizmusára nehezedő kihívásokkal.

A BFTK stratégiai alapelvei szerint a jövő turizmusát Budapesten biztonságos, helyi és fenntartható (safe, local, sustainable) irányba érdemes fejleszteni, termékfejlesztés és kommunikáció szintjén egyaránt.