TDM konferencia: minőségmenedzsment és képzés

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. május 09. 15:39

Jó gyakorlatok bemutatásával indult, és a szervezetek jelenét és jövőjét érintő előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Magyar TDM Szövetség Országos TDM Konferenciája Baján, csaknem 70 résztvevővel.

Semsei Sándor elnök az elmúlt évek folyamatait és a jelenlegi helyzetképet feltáró, illetve a lehetőségeket latolgató előadásában kiemelte: desztinációmenedzsment és komplex élményhálózatok nélkül elképzelhetetlen hosszú távú versenyképesség és fenntartható turizmusfejlesztés, ebben a TDM-szervezeteknek óriási felelősségük van.

Munkájukat az idei évtől stratégiai menedzsment képzés is segíti, illetve már a célegyenesben tart egy minőségbiztosítási rendszer kidolgozása is, amely sorvezetőként egységes színvonalra emelheti a szervezetek működését. A célok között szerepel még közös stratégia megfogalmazása, a képzés továbbfejlesztése, egy komplex turisztikai mutató kidolgozása.

Semsei Sándor a desztinációmenedzsment és komplex élményhálózatok fontosságát emelte ki

Fotó: turizmus.com

A fejlesztésekre jó példát szolgáltatott a házigazda Baja, ahol a TDM-szervezet óriásit lépett előre az elmúlt években. Többek között új arculattal, több weboldallal, fesztiválokkal, a Fő téren elhelyezett webkamerával, a Sugovica feletti csúszópályával, kiállítási részvételekkel, saját csapatuk folyamatos képzésével és összekovácsolásával igyekeznek a nagy nyilvánosság számára is minél vonzóbbá és ismertebbé tenni a város adottságait.

Jó példákból már az első napon, május 8-án is kaptak ízelítőt a jelenlévők, egymás jó gyakorlatait ismerhették meg például online marketing, tartalommarketing, belső tagi kommunikáció, önálló finanszírozás, imázsépítés, minőségbiztosítás témákban.

A konferencián jelen volt és előadást tartott Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója és Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója a turizmus aktuális kérdéseiről és az NTAK bevezetéséről.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség kuratóriumi elnöke a szövetség tevékenységét ismertette részletesen, bemutatva azokat az ígéretes projekteket, amelyek a közeljövőben a szakmát szolgálják majd (például turisztikai karrierportál, e-learning platform), illetve azokról a feladatokról beszélt, amelyek a GINOP 7.1.9 és GINOP 1.3.9 kapcsán hárul a szövetségre, például szemléletformálás terén.

Izgalmas hozzászólásokkal és informatív kisfilmmel ismertették meg a jelenlévőkkel a már működő stratégiai menedzsment képzést, a helyszínen jelen lévő frissen végzett szakemberek át is vehették oklevelüket, így Grünwald Stefánia (Szombathely), Horváth Ágnes (Szarvas), Kovács Judit (Gyenesdiás), Magyarics Gábor (Duna-mente és Komárom-Tata), Mihály Mariann (Szarvas), Stampf Mariann (Mórahalom). Szintén elvégezte a képzést, de nem tudott jelen lenni az eseményen Jónás Balázs (Gyula), Farkas Emese (Visegrád), Gráfi Szabolcs (Szigetköz), Zsigmond Ágnes (Gyula).

A képzésről kiemelték, azonnal hasznosítható gyakorlati tudással gazdagodtak például tudatosabb tervezés, tárgyalási technikák, munkaszervezés, hatékony kommunikáció terén, és nemcsak szakmai információkat nyertek, de személyes fejlődést is tapasztaltak vezetői képességeikben, viselkedésükben.

Csaknem 70 résztvevője volt a Magyar TDM Szövetség országos konferenciájának Baján

Fotó: turizmus.com

A bajai konferencián részletesen bemutatta Bács-Kiskun megye eddigi munkáját és terveit Csáki Béla, a Bács-Kiskun megye Területfejlesztési és Marketing NKft. ügyvezetője. Rengeteg tervük van, és milliárdos TOP-os fejlesztési projektet is koordinálnak (25 település, 20 projekt). Hét fős munkaszervezettel dolgoznak termékfejlesztésen, koordináción, szakmai együttműködéseken, vásári megjelenéseken, lobbitevékenységen, pályázatokon, rendezvényeken, study tourok szervezésén.

Hazánk legnagyobb megyéje az idei Utazás kiállításos díszvendégségből is sokat profitált. A megyei szervezet ernyőszervezetként kívánja összefogni a pontszerű fejlesztéseket és a megyében működő két TDM, Kalocsa és Baja tevékenységét.

Kerekasztal-beszélgetés keretében a TDM-szervezetről nemcsak azok fogalmaztak meg véleményt, akik benne vannak és dolgoznak érte, hanem azok is, akik kívülről követik nyomon a tevékenységét. Így Csáki Béla, Princzinger Péter és Scheitzner Beáta, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke.

A város átélhető bemutatkozása érdekében a szervező Baja fakultatív programokat szervezett a konferencia résztvevői számára. Ők a harmadik, zárónapon, május 10-én közgyűlésre gyűlnek össze a délelőtt folyamán, átbeszélni a szövetség aktuális ügyeit, kiemelt figyelemmel a minőségmenedzsment rendszerre.