Kína és az USA a szállodafejlesztések élvonalában

Forrás: turizmus.com

 2022. március 16. 15:58

A szállodavállalatok továbbra is erősítik portfóliójukat Kínában, de az ázsiai nagyhatalom mellett az Egyesült Államok is vezető szerepet tölt be a globális szállodafejlesztésben.

A Lodging Econometrics szerint Kína 2021 végén a valaha mért legmagasabb szinten állt a szállodafejlesztések terén. Az elmúlt hetekben azonban a befektetők azt fontolgatták, hogy az ország szigorú járványügyi intézkedései vajon a jövőbeni üzletkötések mérlegelésekor bizonytalanságot keltenek-e – írja hírlevelében a VIMOSZ.

Ráadásul Kína egyre szigorúbban lép fel Makaó és a gazdag szerencsejátékosokat a kaszinókba szállító üzemeltetők ellen. A szerencsejáték-engedélyek kormányzati felülvizsgálata és a régió fokozott szabályozásának valószínűsége tavaly ősszel a részvényárfolyamokat is mélyrepülésbe taszította. Ennek ellenére a szerencsejáték-társaságok és a szállodavállalatok nem mondanak le Kínáról és Makaóról.

A globális szállodafejlesztési piacot a szobák számát tekintve Kína uralja

Fotó: 123rf.com

A globális szállodafejlesztésben Kína mellett az USA is vezető szerepet tölt be, míg az ázsiai ország a szobák számát tekintve első, a projektek számában az Egyesült Államok vezet.

Mint azt a Lodging Econometrics adatai mutatják, 2021 végén Kína 3 693 projektjében 700 567 szoba volt fejlesztés alatt, ugyanezen idő alatt az Egyesült Államokban 4814 projektben 581 953 szoba volt érdekelt.

A két ország együttesen a világ összes fejlesztés alatt álló szállodájának 62 százalékát teszi ki. Utánuk a sorban az Egyesült Királyság és Indonézia következik, míg a top 5-ös listát Németország  zárja.

A projektek számát tekintve a szállodafejlesztési palettát a Marriott, a Hilton, az IHG és az Accor vezetik. Ez a négy világcég együttesen az összes szállodaprojekt 56 százalékát biztosítja.