TOP50 – Kovács Balázs: A költségek elszállása nagy gyomrost adott a szállodáknak

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. február 13. 18:29

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége alelnöke eddig hét alkalommal szerepelt benne.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit , a befektetők után most a szállodapiaci szereplőket vesszük sorra – a szerk.

*

„A katasztrofális 2020-as, és a szerény nyereséget hozó 2021-es év után, 2022-ben merészen 60 százalékos árbevétel-növekedést terveztünk, de a robbanásszerű keresletnövekedésnek köszönhetően még ezt is sikerült 40 százalékkal túlteljesítenünk, és ezzel meghaladtuk a 2019-es árbevételt. Ha nincs az energiaválság és a vágtató infláció, jövedelmezőségben is elértük, vagy talán felül is múltuk volna a 2019-es szintet” – von gyorsmérleget Kovács Balázs, de rögtön árnyalja is a képet. Vendégszámban a szállodalánc máig nem tudta elérni a Covid előtti szintet, de a bevételre a szobaárak és egyéb szolgáltatásaik 15-20 százalékos áremelése mellett két külső tényező is jótékony hatással volt: a gyenge forint és az áfakörnyezet kedvező változása. Összességében nem elégedetlenkedik tehát a Danubius-vezér: az óriási költségnövekedés ellenére is magasabb profittal zárták az évet.

Az orosz–ukrán háború kitörése előtt, a 2022-es tervezésnél az égető munkaerőhiányt gondolták a legnagyobb kihívásnak, ami be is igazolódott: a Danubius Hotels, illetve másik márkája, az Ensana szállodáiban az ideálisnál legalább 10 százalékkal kevesebb munkavállalóval vitték végig a szezont, de emiatt nem kellett csökkenteniük a szolgáltatásokat.

Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Danubius Hotels

„Nagyobb gyomrost” adott azonban a szektornak a rezsi-, az élelmiszer- és a bérköltségek elszállása. Ahol lehetett, átálltak takarékosabb üzemmódra, de az energiával és az élelmiszer-alapanyagokkal csak korlátozottan lehet spórolni, hogy a vendég ne érezze a színvonalcsökkenést – mutat rá Kovács Balázs. A hatékony energiagazdálkodást szem előtt tartva döntöttek a 499 szobás Hungaria bezárása mellett a téli szezonra. A vezérigazgató szerint nagyvállalatként ugyanúgy ki vannak szolgáltatva az energiakereskedőknek, mint a kicsi cégek, ezért, bár üdvözli a rezsitámogatás kiterjesztését a turisztikai kkv-ra, sajnálatosnak tartja, hogy ebből a legnagyobb foglalkoztatók nem részesülnek.

Az orosz turisták elmaradása a hévízi szállodáiknál okozott nagyobb problémát, de belföldi és a környező országokból autóval érkező vendégekkel sikerült pótolniuk a hiányt.

A tavalyi év azonban nemcsak kihívásokat, hanem sok megható pillanatot is tartogatott az 50. születésnapját ünneplő Danubius Hotels számára. A jubileumi kampány részeként minden szállodájukban tartottak ünnepséget a munkatársaknak: tortával, meghívott vendégekkel, a legrégebbi dolgozók felköszöntésével, a vezérigazgató több mint 1000 Danubius-munkatárssal találkozott személyesen egy hónap alatt.

2022-ben sikerült befejezniük a pandémia miatt kényszerűen felfüggesztett beruházásaikat. Ezek közül kiemelkedik a budavári Hilton Budapest tetején egymilliárd forintos fejlesztéssel kialakított, grandiózus panorámát kínáló White Raven skybar & lounge megnyitása. Az Ensana Thermal Margitsziget két utolsó szintjének és a Radisson Blu Béke szobáinak és fitnesztermének felújításával végéhez ért mindkét hotel teljes körű rekonstrukciója, s tavaly elkezdték két Danubius-ház, az Astoria és a Helia megújítását is.

Azzal együtt, hogy cégvezetőként a rezsiválság és a változatlan munkaerőhiány mellé a beharangozott recessziót is felvette a kockázati tényezők listájára, 2023 elé mégis optimistán tekint Kovács Balázs.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)