10 tipp hatásvadász szelfipont kialakításához

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 31. 18:42

Desztinációs turisztikai és marketing szakember szerzőnk nem csak könnyen megvalósítható tanácsokat ad a települési fotópont készítéséhez, hanem jó gyakorlatokat is mutat európai lakóautós körútjáról, természetesen képekkel.

Vajon mit csináltak a turisták, amikor még nem volt korlátlan fotózási és videózási lehetőség a kezükben? Ki emlékszik már arra... Manapság több mint 300 millió képet töltenek fel a felhasználók a Facebookra - naponta! Gyermekkoromban a szerencsésebbeknek 36 db színes filmkockájuk volt a fényképezőgépbe befűzve és az szinte korlátlan mennyiségnek tűnt a 24-es filmhez képest. De amióta a mobil megoldja ezt is, azóta úgy nyomják az exponálás gombot az emberek, szinte 0-tól 99 éves korig, mintha muszáj lenne. Innentől pedig már csak egy gombnyomás a megosztás a világhálón.

Az ebben rejlő marketinglehetőséget sok helyen felismerték, s a természeti és történelmi „háttérképek" mellett elkezdtek saját fotópontokat is kialakítani, ezzel is tovább növelve a látogatók fotózkodási hajlandóságát. Nem ritka, hogy új épületek, belső terek kialakításakor már kifejezetten az Insta-barát miliő, a szelfikészítés ösztönzése a vezérelv.

10 tipp települési fotópont készítéshez:

  1. Lehessen rá felmászni, ráülni, ráfeküdni, ne csak elé állni. Adjon teret a játékosságnak!
  2. A település neve szinte már kötelező elem. Gondolhatnánk, hogy ez már nem hozza lázba a fotózkodókat, és mégis, szinte mindig sorban állás van előtte.
  3. Ha felirat (különálló betűk), akkor legyen elölről és hátulról is fotózható. A felirat mögé állva, szefimódba váltva a kamerát, a betűk is megfordulnak, így pont jól olvasható lesz.
  4. Legyen célcsoportra szabott: külön gyerekeknek, felnőtteknek, szépkorúaknak, de akár még kutyásoknak is kialakítható.
  5. Ne legyen túlzsúfolt a háttér! Az egyszerű, letisztult fotók több interakciót generálnak majd a közösségi felületeken.
  6. Tájolásnál vegye figyelembe a nap járását, lehetőleg ne legyen ellenfényes a pozíció.
  7. Mozgatható elemekkel a videókészítést is ösztönözheti. (A Facebookon 8 milliárd videót néznek meg egy átlagos napon.)
  8. Egy, maximum kettő domináns arculati szín jelenjen meg benne. (Felmérések szerint 17%-kal több reakciót kap az Instagramon az a kép, amin egy domináns szín szerepel és még 24 %-kal többet, ha ez az egy szín a kék.)
  9. Éjszakai kivilágítással újbóli látogatásra és fotózásra ösztönözheti a napközben arra járókat.
  10. Legyen aktuális! Szezonális dekorációkkal frissen tarthatjuk és még vonzóbbá tehetjük.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy egy útiterv összeállítás során a közösségi platformok befolyásolják leginkább a desztináció kiválasztását. Itt érdemes – a hivatásos influenszer tartalmak mellett – a ténylegesen egyéni felhasználók megosztásaira is figyelmet fordítani, mivel a saját ismerőseinktől származó információk a leghitelesebbek. Éppen ezért kövessük nyomon az attrakcióinkról készült fotókat és bátran osszuk meg ezeket a hivatalos felületeinken, hangsúlyozva, hogy vendégeink készítették. A Facebook 2,8 milliárd és az Instagram 2,1 milliárd felhasználója mind a mi hírvivőnk és tartalomgyártónk lehet, ha kiszolgáljuk a látogatóinkat egyedi, kreatív és könnyen használható fotó témákkal.

S végül néhány példa fotópontokra Spanyolországból és Portugáliából a cikk szerzőjétől, aki – természetesen – a legtöbb fényképen felbukkan, hol egyedül, hol a párjával, de van, ahol csak négylábú útitársuk pózol – a szerk.

Bilbao

Cordoba

Faro

Peniche

Júzkar

Peniscola

Soportújar

Fotók: Horváth Orsolya

A szerző desztinációs turisztikai és marketing szakemberként idén januárban digitális nomád életformára váltott. Az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a Turizmus.com-on. Korábbi cikkei itt olvashatók.