A debreceni reptér a korlátozások ellenére jó eredményekkel zárta az évet

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. december 30. 15:27

Regionális éllovas a debreceni reptér, a koronavírus okozta kihívásokról, fejlesztési tervekről nyilatkozott lapunknak Vajda János ügyvezető igazgató, aki a most záruló esztendő mérlegét is megvonta.

„A koronavírus miatt rendkívül nehéz évet éltünk meg, gyakorlatilag az esztendő hat hónapjában állt a légi forgalom, viszont a reptér egyéb új szolgáltatásainak köszönhetően, mint például a légijármű-parkoltatás, fenn tudtuk tartani magunkat” – összegezte az évet a Turizmus.com-nak Vajda János.

A Debrecen International Airport ügyvezető igazgatója úgy becsüli, hogy a 2021-ben rendelkezésre álló rövid időszak alatt is 100-110 ezer közötti utasforgalmat teljesítenek.

„Külön örömet okozott számunkra, hogy 2020-hoz viszonyítva idén már nem kellett kollégát elküldeni, sőt, egy 10-15 százalékos létszámnövekedésre is adódott lehetőség. A hatodik hónapban indultak el járataink, szerencsére az utazási kedv emelkedett, így valamennyi járatunk – többek között Santorini, Antalya, Mallorca, Ciprus – jól töltött volt, és sikerült új járatokkal is bővíteni a téli menetrendünket Brüsszel, Moszkva, Kijev desztinációkkal. Tel-Avivot ugyan most ideiglenesen be kellett zárni és Kijev is kérdőjeles, mert nem ismerjük az ottani átoltottsági adatokat, ezért pici bizonytalanság érezhető, de összességében elmondható, hogy az évet számításainknak megfelelően hoztuk, és reméljük, hogy a 2022 könnyebb lesz” – magyarázta lapunknak.

December 23-a fontos nap volt a reptér életében: a repteret működtető önkormányzat bejelentette, hogy az Európai Uniótól kapott 7 millió eurós forrást többek között „arcfelvarrásra”, a terminál átalakítására, tűzoltólaktanya építésére, két tűzoltókocsi vásárlására, és a kifutópályára fordítja.

Arra a kérdésre, hogy lát-e összefüggést az Európa–Ázsia közti kereskedelmet szolgáló záhonyi vasúti terminál most folyó fejlesztése, és az év végén váratlanul indított moszkvai, illetve kijevi járatok között, Vajda János azt válaszolta, hogy „az európai légi ipar szorosan együtt mozog más közlekedési ágazatok fejlesztésével”, és a kettő egymást erősíti.

debrecenairport

A Debrecen Airport ügyvezető igazgatója úgy becsüli, hogy a 2021-ben rendelkezésükre álló rövid időszak ellenére is 100-110 ezer közötti utasforgalommal zárhatnak

Fotó: Debrecen International Airport

A kérdésre, hogy a szomszédos Nagyvárad mennyire jelent konkurenciát a reptérnek, a igazgató elmondta, hogy 2019-ben, még a koronavírus járvány előtti "békeidőben” Nagyváradot és Kassát is piaci alapon tudták megelőzni, amikor a 2018-ban elért 380 ezres utasforgalomról 605 ezerre ugrottak.

„Alapvetően jó a kapcsolat Debrecen és Nagyvárad között, viszont a légiközlekedési ipar egy kőkemény hadszíntér, és úgy látom, ebben a versenyben vezetünk, ezt a pozíciónkat pedig meg is szeretnénk tartani” - összegezte Vajda János.