Dunai hajóbaleset: a koreaiak lefoglaltatnák a Vikinget

Forrás: turizmus.com

 2019. június 04. 11:33

Az eset után közel egy héttel reagált a budapesti hajóbalesetre a Viking Cruises. A koreai hatóságok lefoglaltatnák a Hableányt utolérő óriáshajót. Hírösszefoglalónk.

Részvétét fejezte ki Torstein Hagen, a Viking River Cruises elnöke a múlt szerdai dunai hajóbaleset minden érintettjének az MTI-hez eljuttatott közleményében.

„A Viking River Cruises összes munkatársa nevében szeretném őszinte részvétemet kifejezni a dunai hajóbaleset minden érintettjének. Mindnyájunkat mélyen megrendített a tragédia" – áll az elnök keddi közleményében. Hozzátette, imádkoznak a sérültekért és az áldozatokért, és együttéreznek a családtagokkal, barátokkal. Ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a legteljesebb mértékben együttműködnek a magyar hatóságokkal, s minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a folyamatban lévő vizsgálatot – írta cég elnöke.

Szerkesztőségünk múlt heti írásbeli megkeresésére ugyanakkor nem reagált a társaság.

Múlt szerda este, nem sokkal 21 óra után a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Margit hídnál összeütközött a Viking szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elmerült. Az elsüllyedt turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.

 

További két áldozatot azonosítottak

Azóta további két holttestet azonosítottak a baleset áldozataként. A múlt heti dunai hajóbaleset egyik női áldozatának holttestét hétfőn Budapesten búvárok találták meg a Hableány roncsának mentési munkálatai közben. Hartánál egy hatvanas éveiben járó dél-koreai turista holttestére bukkantak a Dunában.

A Hableányt a Margit-hídnál találták meg a mélyben. A Duna áradása és a gyors áramlás miatt a búvárok hétfőig nem tudták megközelíteni a hajótestet. Kedden a délutáni órákban a roncsból további egy holttestet hoztak a felszínre a búvárok.

Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfőn azt mondta: az áramlás sebességének várható csökkenése miatt a búvárok már "érdemi mozgásra" is képesek lehetnek a víz alatt, illetve közös koreai-magyar merülésekre is sor kerülhet. Hangsúlyozta: arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté.

Mentőcsapat tagjai úszó-pontonon és motorcsónakokon a Margit hídnál a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Úszó darura várva

Hajdu János hozzátette: már csak a 200 tonna megemelésére képes Clark Ádám úszó darut várják a helyszínére a mentés vezetői. Elmondta, hogy az eszköz várhatóan csak néhány nap múlva érkezik a Margit hídhoz, mert a Duna magas vízállása miatt jelenleg nem fér át a hidak alatt.

Shunkeun Song, a Dél-Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja köszönetet mondott a magyar kormánynak a segítségért, illetve azoknak a magyaroknak, akik kifejezték részvétüket az elhunytak hozzátartozóinak. Hangsúlyozta, hogy az eltűntek hozzátartozói nagyon várják a híreket, ezért arra kérik a magyar hatóságokat, engedélyezzék a dél-koreai búvároknak, hogy behatoljanak a hajóroncsba, de elfogadják a Terrorelhárítási Központ irányelvét, amely szerint a merülő búvárok életének védelme a legfontosabb.

 

Kiemelt üggyé nyilvánították

A Legfőbb Ügyészség közölte: Polt Péter legfőbb ügyész a balesetet – kiemelt tárgyi súlyára és a nemzetközi összefüggésekre figyelemmel – kiemelt üggyé nyilvánította.

A baleset miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetése miatt indult nyomozás.

A legfőbb ügyész rendelkezése nyomán az ügyészség kiemelt ügyként kezeli a büntetőeljárást, amelynek során szorosan együttműködik más bel- és külföldi hatóságokkal. A Legfőbb Ügyészség ezen intézkedése az átlagosnál is gyorsabb, még inkább körültekintő, nagyobb erőkkel történő eljárási lépéseket szolgálja – hangsúlyozták.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát csütörtökön őrizetbe vették, szombaton pedig a bíróság elrendelte a letartóztatást egy hónapra.

 

Koreai kérés: foglalják le a Vikinget!

A The Korea Times arról ír, hogy a rossz időjárási viszonyok hátráltatják a roncs és a hajótestben rekedt áldozatok testének kiemelését. Két koreai búvár megpróbált lemerülni a roncshoz hétfőn a TEK két magyar búvárának társaságában, de magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy nem engedik a roncs megközelítését biztonsági okokból.

A koreai hatóságok arra kérték a magyar felet, hogy hálókat feszítsenek ki a roncs körül, nehogy a holttesteket elsodorja a víz. A hozzátartozók számára nagyon fontos lenne, hogy megtalálják az áldozatok holttestét, hogy megfelelő módon el tudjanak búcsúzni tőlük.

A lap arról is beszámol, hogy a koreai külügyminisztérium arra kérte a magyar kormányt, hogy foglalja le a szállodahajót a vizsgálat lezárultáig.