Egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. október 01. 14:09

Egy hónappal meghosszabbították a határzárat október 1-jétől. A koronavírus-járvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének, életének megóvása érdekében döntött a kormány a schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról – hangzott el az indoklásban.

A szeptember 1-jén ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzést és határőrizet meghosszabbítását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón.

A bejelentés azért nem keltett meglepetést, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy újságírói kérdésére már szeptember 28-án jelezte, hogy a határainkon október 1-je után is fennmaradnak a korlátozó intézkedések.

Gulyás Gergely csütörtökön elhangzott értékelése szerint "a koronavírus-járvány második hulláma itt van velünk", a fertőzésszámok szeptember eleji ugrásszerű emelkedése megállt Magyarországon és hosszabb ideje stagnál, 600 és 1000 között van ez a szám. Hozzátette: az európai számokat nézve Magyarország a középmezőnybe tartozik a fertőzésszámmal és továbbra is Európa legjobban védekező tagállamai között van a halottak számát tekintve.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta: a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet szabályozza a Magyarországon személyforgalomban átutazókra vonatkozó külön rendelkezéseket is. Ennek értelmében a külföldről érkező nem magyar állampolgárok átutazási célból beléphetnek Magyarországra, ha egészségügyi vizsgálatnak vetik alá magukat és koronavírus-fertőzés gyanúja nem állapítható meg náluk. Feltétel az utazás céljának hitelt érdemlő igazolása, s az is, hogy biztosított legyen a bejutás a célországba.

November 1-jéig marad a határzár

Fotó: 123rf.com

A nemzetközi teherforgalom csak a kijelölt útvonalon történhet, az abban résztvevők csak a kijelölt határátkelőhelyeknél, benzinkutakon és pihenőhelyeknél állhatnak meg. Feltétel továbbá, hogy az országba belépőknek 24 órán belül el is kell hagyniuk az országot.

Az ország területén történő áthaladásra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség a honvédséggel közösen folyamatosan ellenőrzi – mondta, hozzátéve: a szeptember óta bevezetett utazási korlátozások óta 3956 esetben volt szükség rendőri intézkedésre, ebből 1314 figyelmeztetéssel, 1307 helyszíni bírsággal, 1335 szabálysértési feljelentéssel zárult.