Egzotikus és gasztroutakban erősít az 1000 Út

Forrás: turizmus.com

 2018. február 13. 10:25

Öt kontinensen összesen mintegy 150 programot kínál az 1000 Út Utazási Iroda 2018. évi katalógusa, amelyet Budapest mellett négy vidéki városban mutatnak be 2018. február 12-15. között.

Tavaly mintegy 10 ezer utasa volt az 1000 Útnak, és 2,2 milliárd forintos forgalmat könyvelhetett el – sorolta a legfontosabb számadatokat Ermilov Oleg tulajdonos ügyvezető a katalógusbemutató körút első, budapesti állomásán. A forgalmi adat mintegy 35 százalékos emelkedést takar, ami főleg az egzotikus utaknak köszönhető. Az idén nagykorú utazási iroda három évvel ezelőtt kezdett el egzotikus körutazásokkal foglalkozni, és tavaly már 50 csoportot indított ezekbe az úti célokba. A dinamikus növekedést jól jelzi, hogy vagyoni biztosítékukat tavaly háromszor is meg kellett emelniük, jelenleg pedig már az előkelő 5. helyet foglalják el a 12 százalékos kauciót teljesítők listáján, ami a tulajdonos ügyvezető szerint igazolja, hogy jó irányba haladnak.

A növekvő forgalom kiszolgálására március közepére 100 négyzetméterrel bővítik irodahelyiségüket, és új munkatársakat is felvesznek.

A katalógusban az orosz és szovjet utódállambeli programok és az egzotikus körutazások mellett külön fejezetet kaptak az északi tájakra elkalauzoló utak, a hajóutak, a mediterrán és európai körutazások, valamint a bor- és gasztroutak. Az utaztató tervei között főleg az egzotikus, valamint a bor- és gasztrokínálat további bővítése szerepel. Fejlesztenék viszonteladó partnerkapcsolataikat is; a közvetítők jellemzően a forgalom felét hozzák, az egzotikus utak esetében ez az arány még valamivel alacsonyabb.

A katalógus címlapja

Fotó: turizmus.com

Az 1000 Út továbbra is döntően 9-20 fős, kiscsoportos utazásokat kínál, és nagy hangsúlyt fektet az idegenvezetők kompetenciájára. Az utak többsége garantált indulású. Viszonteladóiknak egységesen 12 százalék jutalékot adnak az alapárból (ez eddig csak az oroszországi utak után volt ilyen magas). A közvetítők teljesítményét idén is értékes nyereményekkel ösztönzik: az első helyezett egy egzotikus, a második egy moszkvai utazáson vehet részt, a 3.-5. helyezettek pedig Libri könyvutalványt kapnak.

Portugáliától Kamcsatkáig

Oroszország továbbra is az iroda legfontosabb desztinációja, amelynek sikerét mutatja, hogy pl. az ötnapos szentpétervári program 18 időpontjából hat már az előfoglalási időszakban betelt – mondta el Gorszkij Jaroszlav irodavezető. Moszkvába és Szentpétervárra a Wizz Air közvetlen járata repíti az utasokat. A Transzszibériai vasút és a Bajkál-tó elnevezésű programjukat három, a Transzszibériai Orient Expresszel tehető utazást kilenc időpontban kínálják, de Kamcsatkára, a Baltikumba, a Kaukázusba és Közép-Ázsiába is el lehet jutni a szervezésükben.

Rokolya Péter kiutaztatási referens az egzotikus árualapot mutatta be, amelynek idei újdonságai egy marokkói és egy kenyai körutazás. Elmondta, hogy igyekeznek nagyon tartalmas, programokban gazdag utakat összeállítani, amelyek nem tartalmaznak rejtett költségeket. Minden egzotikus útjuk egy kicsit gasztroút is, melynek során kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy utasaik az adott úti cél minden jellegzetes ételét végigkóstolják. Fontos szerepet szánnak a „találkozásoknak” is, vagyis igyekeznek minél többször felvenni a kapcsolatot a helyi emberekkel.

A mediterrán kínálatban Puglia (Basilicata régióval együtt, valamint dél-olaszországi üdüléssel), Portugália és hozzá a portugál óceánparti nyaralás számít újdonságnak Zsila Sándor kiutaztatási referens szerint. A legnagyobb keresletet egyébként Korzika és Szardínia iránt tapasztalják. A szállodák mindegyik úti célban központi fekvésűek.

Gasztroút-kínálatuk egyik gyöngyszeme a Toszkána legjobb borai, szarvasgomba-vadászattal. Újdonság a Gasztronómiai élmények Párizstól Lyonig, valamint a Misztikus skót kastélyok és a whisky. 2017 legsikeresebb útja ebben a műfajban az Ír kocsma és műemlék remekek volt, ezt a programot idén kiegészítik egy egynapos corki tartózkodással. Utasaik Méhész Zsuzsával is útra kelhetnek: a gasztroblogger hét úti célba kalauzolja el őket Szlovéniától New Yorkig.

Kapcsolódó cikkek