Felturbózott osztrák motorvonatok álltak forgalomba a Bakonyban

Forrás: turizmus.com

 2019. június 18. 10:21

Két felújított Jenbacher típusú motorvonat közlekedik június közepétől a Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk-Szombathely vasútvonalon.

A fejlesztéstől a bakonyi vonatközlekedés minőségének javulását, ezáltal növekvő utasforgalmat remél a MÁV – mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a győri vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen jelképesen elindították az egyik felújított járművet – számol be az eseményről az MTI.

Homolya Róbert elmondta, hogy a két motorvonat a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. tulajdonában van, de egy üzemeltetési szerződéssel a MÁV felújította és üzemelteti a két járművet. Beszélt arról is, hogy az Európai Unió fenntarthatósági és környezettudatossági politikája abba az irányba mozdult el, hogy preferálja a közösségi közlekedés fejlesztését. Ezeknek a hazai fejlesztéseknek a célja, hogy a vasút teret nyerjen - mondta az elnök-vezérigazgató.

Hozzátette, hogy azokon a vonalakon, ahol már megtörténtek a fejlesztések, két számjegyű utasforgalom növekedés történt, s reményei szerint a régióban is többen fogják majd használni a vasúti közlekedést.Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a két motorvonat forgalomba állítása jelentős előrelépést jelent a régió közlekedésében, mert jobb és korszerűbb körülmények között lehet utazni. A motorkocsi utasterében 136 ülőhely és nyolcvan állóhely van.

Az egyik legszebb hegyvidéki vasútvonalunk

Hazánk legszebb vonalvezetésű, hegyvidéki vasútja az Északi-Bakonyt a festői Cuha-völgyben átszelő, 1896-ban épült Győr–Veszprém MÁV-vonal. A Cuha-völgyi vasút Vinye és az idilli fekvésű Porva-Csesznek állomás között a sziklás patakszurdokban kanyarogva három alagúton, egy kecses viadukton és egy hazánkban egyedülálló omlásvédő boltozat alatt zakatol át.
2006-ban a „szüneteltetendők” listájára került, ám a szinte példátlan társadalmi összefogás eredményeképpen a forgalom megmaradt, sőt a Veszprém–Bakonyszentlászló szakasz 2011 óta műemlék, 2013 óta pedig a teljes vonal a nemzeti vagyon része. www.bakonyvasut.eu

Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 10-15 éve még meg akarták szüntetni a Győr-Veszprém közötti vasútvonalat.

Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetségének elnöke elmondta, fontos lenne a pálya korszerűsítése, hogy a pályasebesség növelésével csökkenjen a menetidő, és ütemes menetrendet kellene kialakítani.

A MÁV közleménye szerint a két motorvonat naponta kilenc alkalommal közlekedik a Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk-Szombathely vonalakon.

Így néz ki belülről a felújított szerelvény

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A motorvonat klimatizált, árnyékolt ablakokkal felszerelt. Engedélyezett sebessége eléri az óránkénti 120 kilométert. Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) 5147-es sorozatú prototípus járműve 1986-ban készült el, a sorozatgyártás 1987-től 1996-ig tartott.

A Jenbacher Werke az ÖBB mellett a GYSEV-nek is készített motorvonatokat. A GYSEV 1991 és 1996 között a meglévő egy dupla és két szimpla motorkocsija mellé az ÖBB-nek gyártott motorvonatból is vásárolt és újított fel 2011-ben.

A MÁV-Starthoz került dízel motorvonatok teljes körű karbantartását a GYSEV végzi szombathelyi üzemében.