Gyerekbarát kávézók a muminok jegyében

Forrás: turizmus.com

 2017. október 18. 13:47

A világ egyik legkedveltebb északi mesefigurái a muminok, akik természetesen bájos emberkékként viselkednek, és sok ezer használati tárgyon találkozhatni ma már velük. Kis idő kellett csak hozzá, hogy a gyerekek által oly kedvelt alakok felbukkanjanak a vendéglátásban is.

Sanna Kiiski, a finn televízióban híres műsorvezetője volt az ötletgazda. A kisfia súlyosan megbetegedett, hónapokig ápolta és közben arra gondolt, hogy a legtöbb kávézóban, étteremben nem kedveltek a gyerekek, mert unatkoznak, zajonganak, és a vendég emberzavaró tényezőnek tartja őket. Ekkor gondolta ki, mennyire élveznének a kicsik egy olyan kávézót, amely muminfigurákkal van berendezve, a falaktól az étkészletekig kedvenceiket láthatnák a belső térben, és a felszolgálók szeretettel is fogadnák őket mind vendégeket. A Mumin Kaffe lánc ma már sikeresen fejlődik Finnországban, és most az első svéd kávézó is megnyitott Stockholmban az Österlånggatanon.

 

A muminok szülő atyjának, Tove Janssonnak az örökösei elfogadták az ötletet, és ma már hat ilyen kávézó működik Finnországban. Itt a gyerekeket mindig előbb szolgálják ki, és nagy szeretettel fogadott, kitüntetett vendégek.

Svédország után Európa-szerte szeretnének ilyen kávézókat nyitni. Ezekben a bútorok az ő méretükhöz igazodnak, és természetesen sok a játszósarok is, valamint a könyvtár – az a cél, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást, és persze nemcsak a muminok varázslatos világában mélyüljenek el.

 

Kapcsolódó cikkek

Halloween a Gozsduban

2017. október 17.

Disney-parkok vetélkedője

2017. szeptember 20.