Hétfőtől a karantén alatt két negatív tesztet kér Nagy-Britannia a beutazóktól

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. február 09. 14:43

A brit kormány bejelentette, hogy a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak érkezésük után is, még a karanténidőszak alatt el kell végeztetniük két koronavírustesztet.

Jelenleg csak a beutazás előtt kell 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatni. Február 15-től azonban ez megváltozik, a külföldről érkezőknek még a karantén alatt két további PCR-tesztet el kell végeztetniük.

A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock az alsóházban ismertette az új szabályozást. A miniszter tájékoztatása szerint az egyik tesztet két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után kell elvégeztetniük az országba látogatóknak.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az új intézkedések célja a behurcolt fertőzések teljeskörű kiszűrése és az esetleges újabb koronavírus-variánsok azonosítása.

Arról azonban továbbra se hangzottak el részletek, hogy ezeknek a szűrővizsgálatoknak a költségei kit terhelnek majd.

A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak legfeljebb 72 órával indulásuk előtt el kell végeztetniük egy PCR-tesztet, és csak negatív eredmény felmutatása után kezdhetik meg utazásukat. A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos nagy-britanniai karantén alól.

Az érkezés utáni első nyolc napban további két PRC-tesztet kell még elvégeztetni

Fotó: 123rf.com

A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást a külföldieknek.

Az egészségügyi miniszter a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta:

Tíz évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, hogy az érkezésük előtti tíz napban olyan országban jártak, amelyből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába.

A tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint – szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt – Portugáliára vonatkozik.

Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek, de a tervek szerint – amint arról korábban beszámoltunk – jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.

A szállodákban biztonsági őrök ügyelnek majd arra, hogy a hazaérkezők valóban a kijelölt helyen töltik a karantén egész időszakát. A szállodai karanténra kötelezettek maguk kötelesek fizetni a szállásköltséget. Ennek fejében ugyanakkor napi három étkezésre is jogosultak lesznek.