Már több mint 50 légitársaság teszteli az IATA Travel Passt

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. május 25. 13:09

A Weco-Travel legutóbbi webinárján David Rutnam, az IATA vezető menedzsere osztotta meg a legfrissebb fejleményeket a IATA Travel Passról, a szövetség digitális útleveléről, amelyet már több tucat légitársaság tesztel, többen élesben is.

Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, az IATA összesítése szerint a 2020-as év utasforgalmi eredményei azt mutatják, hogy a kereslet (fizetőutas-kilométer/RPK) 65,9 százalékkal csökkent a 2019. évihez képest, ez körülbelül 126 milliárd dolláros veszteségnek felel meg, ezzel pedig ez az év vált a legrosszabbá a repülés történetében.

A mostani kilátások sem rózsásak: David Rutnam szerint a 2021-es évben is veszteségekkel kell kalkulálniuk a légitársaságoknak, ennek nagyságrendjét 47 milliárd dollárra tette. Ugyan a korlátozások fokozatos feloldásával, az országok nyitásával a szabadidős utazások piaca növekedik, az emberek egy része inkább belföldi utazással tervez, így egyelőre inkább ezen a vonalon lehet pozitív változásokat tapasztalni. Az üzleti céllal történő utazások piaca azonban lassabban áll helyre, mint a szabadidős.

A turizmus fellendítésére tett egyik megoldás az országok közötti megállapodások, úgynevezett utazási buborékok vagy zöld folyosók létrehozása lehet, amilyen például Izrael és Görögország, illetve Izrael és Ciprus között már megvalósult. (A védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodások is ezt a célt szolgálják - a szerk.)

A másik lehetőség a digitális útlevelek, zöld útlevelek használata, erre kínál megoldást az IATA Travel Pass is. Ez egy olyan okostelefonos alkalmazás, amely segíti a felhasználókat utazásaik során és tárolja a teszteredményeiket és oltási igazolásaikat.

iata travel_pass

Elsőként a Singapore Airlines Szingapúrból Londonba tartó járatán vetették be élesben a Travel Passt

Fotó: IATA

iOS-en már április óta elérhető az alkalmazás, múlt hét óta pedig az androidos telefonokra is elérhetővé vált. Egyelőre csak azok az utasok tudják használni, akik chipes útlevéllel rendelkeznek, de a tervek szerint később a többiek számára is elérhetővé válik majd.

Jelenleg már 56 légitársaság teszteli a Travel Passt, sokan élesben: a többi között a Singapore Airlines, a Korean Air, az Air New Zealand, a Qatar Airways, az Emirates és az Etihad használja az IATA appját, de több tucat légitársaság tárgyal az alkalmazás használatáról.

Elsőként a Singapore Airlines Szingapúrból Londonba tartó járatán vetették be élesben a Travel Passt. Azóta a Virgin Atlantic Londonból Barbadosra tartó járatán, a Vueling Barcelonából Zürichbe, míg az Iberia Madridból Montevideóba és Panamába tartó járatain is találkozhattak az applikációval az utasok.

Rutnam ezután bemutatta a Travel Pass működését is: Az okostelefonnal rendelkező utasok letölthetik az alkalmazást, ahol létrehozhatnak egy digitális azonosítót, amely tartalmazza a profilfotójukat és az útlevelük adatait. A profilfotóhoz az app beszkenneli útlevelüket és arcukat is, ezzel egy digitális azonosítót készít a felhasználónak. Ezután az appban tárolható az adott személy vakcinálásával kapcsolatos minden adat: például a tesztjeik eredményei, az oltás típusa és beadásának időpontva, valamint a repülőjegyük is.

iataoverview

Az okostelefonnal rendelkező utasok letölthetik az alkalmazást, amelynek segítségével létrehozhatnak egy digitális azonosítót, amely tartalmazza a profilfotójukat és az útlevelük adatait

Fotó: IATA

Az utasoknak a járat indulása előtt meg kell mutatniuk megerősített repülési státuszukat az alkalmazásban a repülőtér személyzetének. Megerősített státuszt azok kaphatnak, akiknek negatív teszteredményük vagy oltási igazolásuk van, attól függően hogy mi szükséges az adott országba való belépéshez, vagy a légitársaság mit kér a beszálláshoz. Azok a személyek, akik megkapták a beszállási engedélyt és ez az appban megjelenik megerősített repülési státuszként, felszállhatnak a járatra.

A teljes webinar, amelynek házigazdája Sztankóné Szabó Judit, a Weco-Travel értékesítési vezetője volt, itt megtekinthető: