Törökország a világ harmadik legnépszerűbb úti céljává szeretne válni

Forrás: MTI

 2024. március 07. 16:49

Törökország célja, hogy a közeljövőben a világ harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja legyen, a turistaszezon egész évben tartson, ne csak a tengerpartot, hanem az egész országot ismerjék meg a látogatók, akik között emelkedjen a tehetősebb utazók aránya.

2023-ban 10 százalékkal 56,7 millióra nőtt a Törökországba látogatók száma, ezen belül a magyar turistáké jóval nagyobb arányban, 165 842-ról  222 327 emelkedett.

Miközben a látogatók száma 10 százalékkal nőtt tavaly, a turisztikai bevétel 17 százalékkal 54,3 milliárd dollárra emelkedett, ami jelzi az elmozdulást a tehetősebb turisták felé – derül ki a Török Turisztikai Promóciós és Fejlesztési Ügynökség közleményéből.

Törökország mára már nem csak a családi nyaralások népszerű célpontja, hanem a közelmúltban a nagyszámú beruházásnak és a stratégiaváltásoknak köszönhetően a magas minőséget és kulturális kikapcsolódásokat kereső utazók számára is kedvelt célpont lett. A  sikeres és innovatív fejlesztésekből a magánszektoron kívül a Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium is kivette a részét – írták.

Mehmet Nuri Ersoy kulturális és idegenforgalmi miniszter tervei között szerepel, hogy a turisztikai szezont 12 hónapra, azaz egész évre kiterjessze Törökország, és bővüljön a turistákat vonzó területek száma is.

"Törökország márvány-tengeri és a mediterrán régiói termelik az ország turisztikai bevételeinek 80 százalékát. Az égei-tengeri régió körülbelül 10 százalékot tesz ki, míg a fennmaradó 10 százalékon a fekete-tengeri régió és Anatólia más részei osztoznak. ... Az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy az égei-tengeri partvidék is vonzó legyen a turisták számára" – idézték a minisztert.

Egy VR-szemüveges utazó Ahmed szultán dzsámija, ismertebb nevén a kék mecset előtt Isztambulban

Fotó: 123rf.com

Mivel a tehetősebb réteg nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra, ezért a minisztérium szorgalmazza, hogy a turisztikai létesítmények fenntarthatósági tanúsítványokat kapjanak. A mintegy 21 ezer törökországi szálloda közül több mint 16 ezer már megszerezte a  tanúsítványt. A különféle sportversenyek és fesztiválok szervezését is segíti a minisztérium – tették hozzá.

A közlemény óriási előrelépésnek nevezi, hogy nőtt az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínek száma Törökországban olyan helyekkel, mint például Ankara és Gordion ókori városa.

A Turizmus.com munkatársai a közelmúltban többször megfordultak  Törökországban, és úti élményeikről rendre be is számoltak, írtunk cikket Kappadókiáról, a sziklákba faragott török régióról, az olajfák útjáról és az Égei-tenger partvidékéről, Burdurban a történelem és a kultúra nyomába eredtünk, Isparta környékén pedig a rózsaolaj készítésének titkaiba pillantottunk be.