Világszerte korlátozásokat léptetnek életbe a koronavírus miatt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. február 24. 13:42

A betegség három újabb országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent. Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére. Az első magyar beteg is megvan.

A japán hatóságok tájékoztatása szerint pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett Diamond Princess  óceánjárón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírus tesztje. A beteget elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelőközpontba. A fertőzött magyar tünetmentes; nem lázas, nem köhög és azt mondja, hogy jól van. A tokiói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart vele – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

 

Horvátország és Szlovénia és lépett

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi hivatal igazgatója ismertette a hétfő reggel bevezetett intézkedéseket, amelyek főleg az Olaszország északi megyéiből hazatérő horvát állampolgárokra vonatkoznak, valamint továbbra is azokra, akik február 16. után Kínában és Dél-Koreában tartózkodtak. Mint mondta, a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat.Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai.

A válságkezelő központ megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül az ország más területein hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

Szlovénia is fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére. Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetője arról tájékoztatta a sajtó munkatársait,  hogy kedden Olaszországban üléseznek a szomszédos országok külügyminiszterei, hogy megvitassák az együttes fellépés szükségességét. Az olasz-szlovén határt nem zárják le, az olasz közutak és repülőterek továbbra is biztonságosak.

 

Határlezárások Ázsiában

Iránban 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és a betegség három újabb országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent –közölte az MTI.

A kuvaiti kormány kérésére Irak lezárta Kuvaittal közös Szafvan nevű határátkelőhelyét azt követően, hogy az emirátusban három fertőzöttről számoltak be. Bahreinben egy Irakból érkező ember szervezetében mutatták ki a vírust, akit karanténba helyeztek.

Észak-Koreában 380 külföldi került hétfőn karanténba az új koronavírus elleni védekezés jegyében.

Hasonló okokból legalább féltucatnyi állam megtiltotta dél-koreai utazók belépését országukba, kilenc másik pedig szigorította a beutazási szabályozást az ázsiai ország állampolgáraival szemben azt követően, hogy Dél-Koreában hétfőre az egy héttel korábbi 30-ról 833-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Az esetek többségét az ország negyedik legnagyobb városában, a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvő, 2,5 millió lakosú Tegúban regisztrálták, egy keresztény gyülekezet tagjaihoz kapcsolódóan.

Mongóliában a tüdőgyulladást okozó vírus elleni küzdelem jegyében március 2-ig külföldi állampolgárok nem léphetnek be az országba. Korábban Ulánbátor a Kínával határos belépőpontokon függesztette fel az utazók fogadását.

Új-Zéland további nyolc nappal megtoldotta a Kínából érkező utazókkal szembeni beutazási korlátozást. Ezzel immáron a negyedik hetébe lépett a koronavírus elleni küzdelem jegyében bevezetett intézkedés.

Számos korlátozást vezettek be  világszerte

Fotó:  123rf.com

Nem veszélyezteti a tokiói olimpiát a járvány

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint a koronavírus-járvány továbbra sem veszélyezteti a július 24. és augusztus 9. között sorra kerülő tokiói játékok lebonyolítását.

"A 2020-as tokiói olimpia előkészületei a tervek szerint haladnak" – közölte hétfőn, a dpa német hírügynökség kérdésére a NOB. "A fertőző betegségek elleni óvintézkedések fontos részei a terveknek, hogy biztonságban megrendezhessük a játékokat" – írja az ötkarikás testület az állásfoglalásában.

"Nagyon bízunk abban, hogy az illetékes hatóságok, különösen Japánban és Kínában, megteszik a helyzet kezeléséhez szükséges lépéseket" – fogalmazott a NOB.

 

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát

A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírustörzs már több mint hetvenezer embert megfertőzött szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Több kínai tartomány ugyanakkor csökkentette a koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint Kína nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

A járvány által második leginkább sújtott kínai tartomány, a dél-kínai Kuangtung hétfőtől kezdve a legmagasabb, 1-es fokozatú közegészségügyi vészhelyzetet 2-es fokozatra mérsékelte hétfőtől. Kuangtungon kívül az észak-kínai Sanhszi tartomány is 2-es, míg Kanszu, Liaoning, Kujcsou és Jünnan tartományok 3-as fokozatra enyhítették a készültséget, amelynek Kínában négy szintje van, és fokozatonként különböző intézkedéseket ír elő.