A turisták elmaradása miatt éheznek Thaiföld fogságban tartott elefántjai

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 16. 15:05

Az utóbbi év nemcsak az embereknek volt nehéz a koronavírus miatt, hanem a Thaiföldön fogságban tartott több ezer elefántnak is. A nemzetközi határok bezárásával azok a vállalkozások, amelyek erősen támaszkodnak a nemzetközi turizmusra, elvesztették jövedelmüket.

Az állatvédők már régóta küzdenek az elefántok fogságban tartása és turizmusban való használata ellen, mert a jelenség “kegyetlen visszaélés” az állatok szabadságával. A koronavírus terjedésével azonban egy új probléma jelent meg. Azokban az országokban, ahol az elefántturizmus korábban jövedelmező iparág volt, a turisták hiánya szörnyű állatjóléti válságot idézett elő és jelenleg több ezer elefánt éhezik – írta a Guardian.

 

Négyezer elefánt fogságban

Thaiföld fogságában tartott közel 4000 elefántjának többsége turisztikai táborokban “dolgozik”. Mióta a koronavírus-járvány terjedése és a határok lezárása miatt nem érkeznek turisták az országba, a turizmusból befolyó jövedelmet elveszítette a tábor – és ezzel az elefántok is.

Az elefántturizmus korábban jövedelmező iparág volt Thaiföldön

Fotó: 123rf.com

A bevétel nélkül maradt táborok nem tudják kifizetni a napi nagyjából 60 dollárt, amennyibe egy elefánt etetése kerül. Az állatok ugyanis testtömegük 10 százalékát, közel 200 kiló füvet esznek meg egy nap.

Míg a kormány az első hullám idején felajánlott némi segítséget a táboroknak, és biztosított az elefántok etetésére fű- és szénaellátmányt, ahogy az idő telt és a turisták továbbra sem tértek vissza, sok tulajdonos kényszerült arra, hogy eladja, vagy állatmenhelyre vigye az elefántjait – az Elephant Nature Park egyike azoknak az intézményeknek, amelyek több magára hagyott elefántot is befogadtak.

Az Elephant Nature Park egyike azoknak az intézményeknek, amelyek több magára hagyott elefántot is befogadtak

Fotó: 123rf.com

Lek Chailert, a Save Elephant Foundation alapítója már tavaly márciusban azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ha nem érkezik támogatás az elefántok biztonságának, egészségének megőrzéséhez, akkor az állatok – amelyek közül néhányan vemhesek is –, vagy éhen halnak, vagy utcára kerülnek ételt koldulni.

Alternatív megoldásként néhány elefántot el lehet adni az állatkerteknek, vagy esetleg visszakerülhetnek az illegális fakitermelésbe, ahol 1989-ben hivatalosan betiltották az elefántok használatát. "Ez mindenképpen nagyon komor jövő, hacsak nem kapunk azonnal pénzügyi segítséget" – tette hozzá Chailert.

 

Vissza a dzsungelbe!

Az első hullám óta azonban még rosszabb helyzetbe kerültek az elefánttartók, a folyamatos állami segítség nélkül nehéz biztosítani az állatok élelmezését.

Azóta több helyről jelentettek egy másik érdekes jelenséget is: a rossz körülmények miatt a városi táborokból mintegy 1000 elefánt tömegesen vándorolt ​​vissza azokba a kis falvakba, dzsungelekbe, ahol születtek, vagy éppen ahol korábbi gazdáik élnek.

Ez történt Huay Pakoot faluban is, a GVI természetvédelmi alapítvány jelentése szerint. A faluban élők nagy része az elefántokból származó jövedelemre támaszkodott a koronavírus előtt, a legtöbb család legalább egy ormányost birtokolt, amelyek a városokban található táborokban éltek.

Amint az elefántok éhezni kezdtek, az állatok és a családok között lévő különleges kapcsolat az elefántokat tömegesen "szólította" arra, hogy nekivágjanak a több mint 3 napos gyalogútnak és hazatérjenek. Így Huay Pakootban, ahol korábban 12 elefánt élt állandó jelleggel, most már közel 50 állat található.

Sajnos azonban a faluban is nehezen tudják etetni az állatokat. Amikor a COVID-19 először megjelent az országban, Észak-Thaiföldön éppen száraz évszak volt, így az erdőben nem volt elegendő természetes táplálék az elefántoknak az etetéséhez és a hely is korlátozott volt számukra. A falu összefogott, lakói naponta 3 órát vezettek, hogy szénát és füvet vásároljanak a legközelebbi városból az állatoknak, miközben a többiek vizet szállítottak nekik.

Sokan azt remélik, hogy a koronavírus-járvány miatt szélnek eresztett elefántok nem kerülnek újra vissza a tábori fogságba

Fotó: 123rf.com

A Huay Pakootba hazaérkező elefánton kívül még több száz példány talált vissza lakó- vagy születési helyére, így pozitívum a válságban, hogy a koronavírus-járvány alkalmat adott arra is, hogy a dzsungelben született elefántok visszatérhessenek természetes élőhelyükre. Sokan azt remélik, hogy ezek az elefántok képesek lesznek végleg visszatelepülni majd a vadonba és még a turisták újbóli megjelenésekor sem kerülnek vissza a városba és a turisták szórakoztatására fenntartott táborokba.

(A GVI önkéntesei gyűjtést szerveznek a Huay Pakootba visszatérő állatoknak és az őket gondozó falusiaknak, de itt megtalálható az összes hivatalos, etikus Thaiföldi elefántmenhely, amelyek szívesen fogadnak adományokat az állatok etetésének finanszírozására.)