Barcelona népszerűségét rombolták a tüntetések

Forrás: Világgazdaság

 2017. december 01. 13:59

Az októberi függetlenségi törekvések visszavetették a katalán terület népszerűségét a turisták körében - írja a Világgazdaság. A spanyol gazdasági miniszter azt reméli, az utolsó negyedév GDP-adatain nem látszik majd meg a belpolitikai probléma.

Októberben 4,7 százalékkal megcsappant a Katalóniába látogató külföldi turisták száma az előző év azonos hónapjához képest – számol be a statisztikáról a Világgazdaság az El Mundo cikkére hivatkozva. Az október elsejei függetlenségi népszavazás után mindössze 1,5 millióan utaztak a régióba, ahol a tüntetések mindennaposakká váltak – derül ki a spanyol statisztikai hivatal (INE) adataiból.

Az állam más területei azonban nem szenvedték meg a belpolitikai viszályt, Spanyolországba összesen 7,3 millió turista látogatott, 1,8 százalékkal több, mint 2016 októberében - olvasható a Világgzadaságban. A legnagyobb növekedést a madridi és a valenciai régió könyvelhette el: a madridi térségbe 620 ezer turista utazott, bő 7 százalékkal több, mint az előző év októberében, míg a valenciai régió éves viszonyításban 6,5 százalékos emelkedést ért el, de a Kanári-szigetek és Andalúzia népszerűsége is nőtt 2016 októberéhez képest.

Gaudí remekművei Barcelonában

Fotó: turizmus.com

Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy az utolsó negyedévben összességében ugyanolyan GDP-eredményre számít, mint amelyet a harmadik negyedévben mértek. Július és szeptember között éves viszonylatban 3,1 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékkal bővült a spanyol gazdaság. A katalán függetlenségi törekvések gazdasági szempontból is okoztak némi zavart: a bizonytalan helyzet miatt csaknem háromezer cég menekítette át a székhelyét másik spanyol régióba.

Kapcsolódó cikkek