Egységes uniós kritériumok kellenek a fenntartható turizmushoz

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 24. 11:53

„Az Európai Uniónak cselekednie kell, több mint 22 millió munkahely forog kockán" – állapították meg az Európai Parlament turizmus munkacsoportjának legutóbbi ülésén a képviselők.

Több mint hat hónap telt el ebben a vészhelyzetben, ennek ellenére az EU-ban még mindig nincsenek közös kritériumok a járványhelyzet kezelésére, nincsenek univerzális higiéniai és egészségügyi protokollok, nincsenek közös szabályok a tesztelésre vagy a kockázatok felmérésére és a tagállamok nem tartják tiszteletben a szabad mozgás elvét – hangsúlyozta Ujhelyi István, a munkacsoport társelnöke a tanácskozást követően kiadott közös nyilatkozatot ismertetve.

A magyar EP-képviselő kiemelte, hogy több mint 22 millió embernek ad munkát a turisztikai szektor Európában, akiknek a megélhetése most veszélybe került. Ez pedig, tette hozzá, nem kis fenyegetést jelent a teljes európai gazdaságra, hiszen a turizmus országonként eltérően ugyan, de a GDP 4,3–25 százalékát adja a tagállamokban.

„A helyzet jelenlegi állása szerint kis- és középvállalkozások százezrei fognak teljesen ellehetetlenülni az év végéig. Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok azonnali, sürgős és konkrét segítséget nyújtsanak a szektornak. Világos és hatékony válságkezelési mechanizmusra van szükség, az utazási korlátozások, a higiéniai és egészségügyi protokollok uniós szintű összehangolása. Itt az ideje, hogy az Európai Unió a következő hosszú távú uniós költségvetéssel összhangban asztalra tegye a fenntartható turizmusra vonatkozó stratégiáját és egy külön költségvetési sort biztosítson az ágazatnak" – fogalmazott közleményében Ujhelyi István.

(Borítókép: 123rf.com)