A kilátástalanság miatt áron alul adják a romániai szállodákat

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. február 27. 09:24

Akinek elfogyott a türelme és pénze, piacra dobja a szállodáját, panzióját, és ha szerencséje van, akkor messze a reális érték alatt adja el egy „cápának" – helyi tudósítónk helyzetképe a romániai turisztikai célú ingatlantranzakciókról.

„Körülbelül húsz százalékkal több panziót, hotelt kínálnak eladásra a térségben, mint tavaly. A vevő viszont kevesebb, és az érdeklődők csak olyan befektetők, akik szeretnék kihasználni a pandémia okozta kritikus helyzetet és áron alul vásárolni" – sommázta a szálláshelyek helyzetét a turizmus.com-nak Szabó Lehel, a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékben összesen 17 ingatlanirodát működtető Well Ingatlanügynökség csíkszeredai munkatársa.

A székelyföldi helyzet távolról sem egyedi, pontosan beleillik az országos képbe: akinek elfogyott a türelme és pénze, piacra dobja a szállodáját, panzióját, és ha szerencséje van, akkor messze a reális érték alatt adja el egy „cápának". Kínálat szempontjából az imobiliare.ro piacvezető ingatlanértékesítési portál adatai szerint februárban az élen a tengerparti Constanţa megye állt 860, vevőre váró szálláshellyel, a második Bukarest és a fővárost övező Ilfov megye 705 turisztikai célú ingatlannal, a harmadik a téli turizmus fellegvárának számító Brassó megye közel 400-zal, de a szomszédos Prahova megyében is csaknem 300 szálloda, motel vár új tulajdonosra.

A pandémia miatt bedobta a törölközőt az 1900-ban Gyulafehérváron épült, magyar történelemmel is átitatott Le Maison de Caroline szálloda is. A 18 szobával, 20 fürdőszobával rendelkező hotelt a Romania Sotheby's International Realty 980 ezer euróért dobta most piacra a befektetőknek.

Korábban telt házas szállodáktól is szabadulnának a tulajdonosok

Fotó: Facebook / Complex Vraja Marii Costinesti

A Szilágy megyei Szilágybagoson már 150 ezer euróért lehet 11 személy befogadására épült szálláshelyet megszerezni kempinggel, szabadtéri fürdővel, a Bran-kastély melletti Moeciu de Jos népszerű turisztika övezetben pedig 250 ezer eurós kikiáltási árral kínálnak 3 csillagos panziót. De mindössze 500-600 ezer euróért vásárolható szálláshely Nagyszeben vagy Kolozsvár központjában.Beszterce-Naszód megyében is a szálláshelyeit kényszerből lelakatoló egyetlen tulajdonos négy ismert hotelt – Codrişorul, Select, Castel Dracula, Krone – dobott piacra, ez utóbbit a megyei tanács vásárolta meg idén 500 ezer euróért a besztercei sürgősségi kórház számára, miközben a piaci érték ennek négyszerese. A Selectre 280 ezer euróért egy dán befektető tette rá a kezét, a Castel Draculát pedig végül megtartotta.

Az eladási számok nyilvánvalóan naponta módosulnak, ám a tendencia, hogy minden megyében egyre több szálláshely szélesíti a piacot, miközben az árak vészesen zuhannak. A belföldi idegenforgalom zászlóshajójának számító tengerpart is összeomlott, a jelek szerint a hoteltulajdonosok már nem bíznak a kilábalásban, ráadásul képtelenek kifizetni a fenntartási költségeket. Costineşti-en a korábban telt házas Vraja Mării, 64 szobás komplexumtól 2,8 millió euróért szabadulna meg a tulajdonos, de Neptunon már 250 szobás, termálfürdős hotelt kínálnak tálcán két millió euróért. És nyilván széles az alkudozási rés.

 

"Spórolásból" törölte a kormány a turisztikai cafeteriát

Az eladási hullámtól mentes ritka övezet most a Hargita megyei Borszék és környéke. „Ide nem tört be az eladási hullám, szerintünk van Borszéknek jövője, a tulajdonosok egyelőre kitartanak itt" – mondta lapunknak Sárpátki Melánia, a Borszék Turisztikai Egyesület elnöke. De hozzátette, hogy a turisztikai cafeteria 2021-től való ideiglenes megszüntetése, odavágja az összes szállásadót az országban, a reménytelenségbe tolva üzleti terveiket.

Tény, a 2021-es költségvetésből, amelyet várhatóan a jövő héten tárgyal a román parlament, takarékossági okokból törölték a közalkalmazottaknak járó, csak belföldön elkölthető turisztikai cafeteriát, a kormánykoalíció támogatásával. Plusz indokként hozta fel a kabinet, hogy még mindig maradt 2019-2020-ból kb. 140 millió eurót kitevő, fel nem használt ajándékutalvány.

A „spórolásos szlogen" viszont kivágta a biztosítékot a Turisztikai Irodák Országos Szövetségénél (ANAT). Szerintük a turisztikai cafeteriát a kormány befektetésként kellene kezelje, mert minden elköltött 1 lejből 0,51 bani a GDP-t szaporítja, nem is beszélve a munkahelyek megtartásáról. A közalkalmazottak egyébként Romániában évente fejenként kb.115 000 forintnak megfelelő turisztikai cafeteriát kaptak. Zárójelben, a magyarországival ellentétben, Romániában teljesen másképp működik a cafeteriarendszer, nincs keretösszeg, amelyről az alkalmazott dönt, mire használja.

Olvassa el a magyarországi szállodai tranzakciók piacáról írt cikkünket is.