A robotok a jövő munkavállalói?

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 23. 14:22

Mire egy 2016-ban született fiatal elvégzi az egyetemet, az okos gépek felemelkedésével a mai szakmák és munkahelyek 47 százaléka szűnhet meg. A robotok forradalmasíthatják a szállodaipart és a vendéglátást is, kérdés, mely területeken és mekkora mértékben.

Azt persze ma még nehéz elképzelni, hogy egy hatfogásos degusztációs menü elkészítésében, tálalásában és a hozzá illő italok kiválasztásában majd mennyire tudják helyettesíteni a robotok az embert – veti fel a futurisztikusnak tűnő kérdést Tim Dunlop ausztrál író – de számos olyan foglalkozás szűnt már meg, és szűnik meg napjainkban is, amelyek nélkül az adott kor emberei nem tudták volna elképzelni az életüket.

Ugyanakkor a vendéglátás bizonyos szinten a mainál sokkal jobban gépesíthető, hiszen a recepteket könnyű betáplálni a robotokba. Sőt, talán éppen a szállodaipar és éttermi szolgáltatás az, ahol különösen átvehetnek bizonyos feladatokat az emberektől a robotok. (Hasonlóan rettegtek az ipari forradalom idején is az emberek, aztán kiderült, hogy a forradalommal lehet, hogy elveszítik régi munkájukat, de azok újakat is teremthetnek.)

A vendéglátás bizonyos szinten a mainál sokkal jobban gépesíthető

 

Ez a folyamat már ma is zajlik – vagy adott a lehetősége – elsősorban a gyorséttermekben. Egy amerikai start up vállalkozás, a Momentum robotjai 400 hamburgert voltak képesek produkálni adott idő alatt, méghozzá háromszor olyan gyorsan, mint az emberek. A Moley nevű robotokat készítő vállalkozás kitalált egy olyan automatizált konyhát, amely 2500 menüt tud elkészíteni, természetesen minden munkafolyamatot számítógépek által vezérelve.

Ahogyan azt Dunlop a Munkátlan jövő? című könyvében kifejti, a kreatív munkák, tehát például új receptek megalkotása, a közösségi, szociális érzés, a környezetvédelmi szemlélet soha nem lesz a robotok sajátja. Ugyanakkor éppen ezeknek az elveknek és feladatoknak a hangsúlyozása, komolyan vétele lesz képes arra, hogy megállítsa a robotokat, a tekintetben, hogy ne vegyék el az emberektől a munkahelyeket.

Mindez attól is függ, mennyire lesznek a tömegtermelés miatt olcsóbbak a gépek. Ha elérkezik az idő, amikor kevesebbe kerülnek, mint az emberi munkaerő, forradalmi helyzet fog előállni.

Vajon mennyire lesznek a tömegtermelés miatt olcsóbbak a gépek?

Fotók: scoutjobs.com.au

A lehetőségek végtelenek – állítja Dunlop – a humanoid gépek a pincéreket is helyettesíthetik majd. A gördülő szusi futószalagok már ennek az előjelei, de hamarosan akár a levegőben röpködő drónok is oda tudják vinni az asztalokhoz az ételeket, hogy nem kelljen annyit gyalogolni a pincéreknek. A humanoid robotok az asztal leszedésében is segédkezhetnek majd.

A gépek tehát egyre okosabbak lesznek – az a nagy kérdés, mikor szárnyalják túl ezen a téren az emberi agyat, amely előállította őket… Természetesen más iparágak és szolgáltatási szférák is változnak majd az idővel: a zenét szerző robotok ugyanúgy a hétköznapok részei lesznek, mint az egészségügy rutinfeladatait helyettünk átvállaló masinák.

Kapcsolódó cikkek