Ezek a világ legjobb turizmus-vendéglátás képzései

Forrás: turizmus.com

 2018. március 11. 10:00

A QS World University Ranking 2018-as globális egyetemi toplistáján a turizmus-vendéglátás szakpáron a legjobb ötven intézmény között térségünkből egyetlen egyetem sem szerepel.

A topuniversities.com oldalon elérhető a világ egyetemeinek rangsora a különböző képzések alapján. A magyar turizmus-vendéglátás szakpár globális megfelelője a hospitality and leisure management, cikkünkben erre a területre kerestünk rá.

A lista összeállítói három szempontból értékelték az oktatási intézményeket: akadémiai hírnév, munkáltatói hírnév, a publikációkban szereplő hivatkozások. A végső sorrend a három szempontból kapott pontszám átlagolásával született.

A lista érdekessége, hogy a globális top tíz turizmus-vendéglátás képző intézmény közül négy svájci, három pedig az Egyesült Államokban működik. Mellettük egy hongkongi és két brit egyetem került be a legjobbak közé. A top 50-es lista további részén is bőven találunk svájci, amerikai és brit iskolákat, ugyanakkor felbukkannak ausztrál, szingapúri, kanadai, malajziai, koreai intézmények is.

A Brexit utáni Európai Unió területéről alig-alig jutott be főiskola a toplistára, egy holland, egy barcelonai és egy svéd intézmény kivételével. Közép-Európából ez egyetlen egyetemnek sem sikerült, az mindenesetre érdekes, hogy a moszkvai Lomonoszov Egyetem turisztikai képzése ott van a világ legjobbjai között.

University of Nevada - Las Vegas

Fotó: unlv.edu

A világ tíz legjobb turizmus-vendéglátás képzése 2018-ban:

1. University of Nevada - Las Vegas

2. Ecole hoteliére de Lausanne

3. The Hong Kong Polytechnic University

4. University of Surrey

5. Glion Institute of Higher Education

6. Les Roches Global Hospitality Education

7.  Swiss Hotel Management School

8. Bournemouth University

9.  Cornell University

10. Virginia Polytechnic Institute and State University