Fogyasztói felmérést indít a Szallas.hu az elmarasztaló GVH-vizsgálat után

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 23. 12:14

Kiterjedt kutatást végeztet a Szallas.hu az online kereskedelmi kommunikációs formák fogyasztói percepciójának felmérése céljából, jövőbeni kommunikációját pedig jogi és szakértői testület fogja előzetesen megvizsgálni, miután a versenyhivatal jogsértőnek minősítette a cég "sürgető üzeneteit".

Mint arról tegnap beszámoltunk, jogsértőnek találta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Szallas.hu kommunikációs gyakorlatát, a szálláskereső ugyanis sürgető üzeneteivel – pl. "négyen tervezik, hogy itt foglalnak", "épp 38 ember nézi", "már csak 2 szoba maradt oldalunkon" – pszichés nyomást gyakorolt a fogyasztókra. A GVH bírság kiszabását nem látta megalapozottnak, helyette összetett intézkedéscsomagra kötelezte a szállásfoglaló portált.

A Szallas.hu a GVH-vizsgálat eredményére reagálva hangsúlyozta: a versenyhivatal kifogásaihoz mindvégig konstruktívan és együttműködően viszonyultak, elfogadják a döntést, és végrehajtják a kötelezettségvállalásokat.

Hozzátették: az online szállásközvetítési szegmens, sőt azon túlmutatóan a teljes online kereskedelmi teret érintő kötelezettségvállalásokat ajánlottak fel, amelyek révén elősegítik az online kereskedelmi kommunikáció fogyasztóbarát fejlődését.

Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója elmondta, amellett, hogy ezen üzenetek alkalmazásával meglévő piaci trendeket követtek, fogyasztói oldalról sosem kaptak panaszt erre irányulóan. „Vékony a határmezsgye a kártékony, tisztességtelen, sürgető üzenet és a jó kereskedőtől származó, a döntéshozatalt és a tudatos szálláskeresést támogató valós információközlés között, és az sem mindegy, hogy az egyes üzenetekkel a felhasználó a tájékozódás vagy vásárlás mely szakaszában találkozik” – fejtette ki a szakember.

 

Mi számít sürgetésnek?

Annak érdekében, hogy a cég kommunikációs gyakorlatát ért felvetés számukra és a szakma számára is egyértelmű, a fogyasztói szempontból kifogásolható kommunikációs formák pedig elkerülhetőek lehessenek, a Szallas.hu a felhasználók körében reprezentatív felmérést készíttet – jelentették be.

A kutatás a hazai online szállásfoglalási piac mellett a teljes magyarországi e-kereskedelmi piacok egészére vonatkozik. „A kutatásból kiderül majd, mit tartanak a felhasználók valóban sürgető és mit segítő üzenetnek” – mondta Szigetvári József.

A Szallas.hu vállalja, hogy a teljes marketing és reklámkommunikációját, valamint a webes és applikációs felületének szöveges tartalmait a kutatás eredményeivel összhangban alakítja ki.

A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy az eredményeket széles körben, így a piaci szereplők számára is elérhetővé teszik, szakmai eseményeken, rendezvényeken részletes prezentációban is bemutatják, az edukáció céljából figyelemfelhívó kampányt folytatnak. Ezenkívül a fogyasztói tudatosság erősítése érdekében pedig médiakampányt is indítanak majd, melyben az online szállásfoglalási folyamatot középpontba helyező módon bemutatják a tisztességes tájékoztatást és a pszichés nyomásgyakorlás kérdését is.

A szállásfoglaló portál továbbá egy ellenőrző jogi testületet alapít, melyben versenyjogász, reklámpszichológus és fogyasztóvédő közösen döntenek a marketingkommunikációs üzeneteik elbírálásáról.

(Borítókép: 123rf.com)