Megnyitotta első koszovói szállodáját az Accor

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. december 06. 08:46

December elején ünnepélyes keretek között adták át a koszovói főváros első Mercure márkájú szállodáját, a Mercure Hotel Prishtina Cityt, amely az Accor szállodavállalat első koszovói egysége. A szálloda avatásán munkatársunk is részt vett.

Az újépítésű hotel harmonikusan ötvözi a nemzetközi szállodai sztenderdeket a koszovói kultúra jellegzetes elemeivel. A Mercure márka esetében minden egységben hangsúlyos szerepet kapnak a helyi hagyományok – olvasható a szállodanyitásról szóló sajtóanyagban.

A szobák díszítésében is visszaköszönnek a hagyományos koszovói motívumok. A képen Frank Reul, az Accor regionális alelnöke, a pristinai francia nagykövet és a négy tulajdonos közül kettő

Fotó: Pawel Jakubowski

A Mercure Prishtina City a koszovói főváros dinamikusan fejlődő részén található, csupán 20 percnyi autózásra a repülőtértől.

A szálloda egy jelentősebb ingatlanberuházás legfrissebben átadott eleme, a komplexumhoz tartozik a már évek óta működő Minimax Bevásárlóközpont, illetve a több fázisban épülő Minimax City elnevezésű lakóingatlan-projekt.

Ideális a hotel elhelyezkedése

Fotó: Pawel Jakubowski

A hotel az amerikai nagykövetség és a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, a K-For bázisa között található.

A 75 szobás, hatemeletes szálloda mind az üzleti utazók, mint a szabadidős turisták számára ideális választás. A szálloda étterme a helyi konyha különlegességeit kínálja a legmagasabb minőségben.

A szállodai szobákban csakúgy, mint a közösségi terekben, mindenhol visszaköszönnek a koszovói népművészet jellegzetes motívumai a hagyományos fejfedőket idéző lámpáktól a qilim szőttesekre emlékeztető recepciós pultig. A folyosók falait hagyományos csipkemotívumok díszítik.

Nagy örömünkre szolgál, hogy túl azon, hogy kényelmes elhelyezést kínálunk vendégeink számára egy modern szállodában, arra is lehetőséget biztosítunk számukra, hogy elmerüljenek Koszovó gazdag kulturális örökségében – mondta Safet Mehmetaj, a Mercure Prishtina City igazgatója.

Több évtizedes nemzetközi szállodaigazgatói múlttal rendelkezik Safet Mehmetaj, mellette a hotel séfje,

Fotó: Pawel Jakubowski

A szálloda hamarosan wellness és sparészleggel, illetve egy rendezvényközponttal bővül, ezeknek az átadása rövid időn belül várható.

A Mercure márkához a világ több mint 60 országában több mint 810 hotel tartozik. Az Accor regionális terjeszkedéséről nemrégiben Frank Reul, az Accor premium, midscale és economy szállodáinak fejlesztéséért felelős alelnöke (Kelet-Európa, Balkán, Olasz- és Görögország) nyilatkozott lapunknak.

 

Balkáni nyüzsgés helyett mini Dubaj

A reptérről a szálloda felé széles, többsávos utakon autóztunk, útközben mindenfelé épülőfélben levő 10-20-30 emeletes épületeket lehetett látni. Pristinát előtte valahogy úgy képzeltem el, mint valamelyik boszniai várost, minaretekkel, kaotikus piaccal, hamámokkal.

Nem mindennapi látványt nyújt a Nemzeti Könyvtár formabontó épülete

Fotó: Szántó Zoltán

Nem is csalódhattam volna jobban: Pristina óvárosa az 1950-es évekig valóban így nézett ki, majd jöttek a jugoszláv dózerok és eltörölték a föld színéről az óvárosnak a jelentős részét. A többszáz éves ottomán kori épületek helyét szocialista brutalista toronyházak és közintézmények vették át, amelyek között ugyanakkor vannak építészetileg is izgalmas épületek. A bazárból néhány sor maradt meg csupán, és hamarosan ezt is elbontják, mert tényleg eljárt már felette az idő.

A kulturális látnivalók száma meglehetősen korlátozott a városban, de érdemes elmenni a Koszovói Nemzeti Múzeumba, ahol több mint 50 ezer darab tárgyi emléket mutatnak be az ország múltjával kapcsolatban. Semmiképp ne hagyjuk ki az Emin Gjiku Néprajzi Múzeumot, amely egy eredeti szépségében megőrzött XVIII., illetve XIX. századból származó lakóépületegyüttes.

A Néprajzi Múzeum épületegyüttese

Fotó: Szántó Zoltán

A bazár és a Néprajzi Múzeum környékén több középkori mecsetet is találunk, a Király Mecsetet II. Mehmet szultán építette 1460-61-ben.

Mint már említettem, a város látképét jelentős mértékben meghatározza a 70-es évek jugoszláv építészeti brutalizmusa. Kiemelkedő látványosság a Nemzeti Könyvár vagy az 1961-ben épült, 15 méter magas Testvériség, Egység Emlékmű, amely a három koszovói nemzetiség (albán, szerb és montenegrói) egységét hirdeti.

A katedrális két tornya közül még csak az egyik készült el, de oda már fel lehet menni felvonóval

Fotó: Szántó Zoltán

Érdemes felmenni a még épülőfélben levő Kalkuttai Szent Terézről - akit Teréz anyaként is ismerünk - elnevezett katedrális tornyába, onnan kiváló körpanoráma nyílik a városra és azt karéjba foglaló hegyekre.

A város központjában található az ország legújabb büszkesége, a függetlenség kikiáltásának emléket állító, óriási betűkből összeálló NEWBORN felirat, amelyet évente más művészek festenek és alakítanak át.