Több mint 60 milliárd dolláros adósság a három legnagyobb hajótársaságnál

Forrás: turizmus.com

 2021. március 30. 15:27

A világ vezető hajótársaságai tavaly több mint 60 milliárd dolláros adósságot halmoztak fel, az idei optimistább előrejelzések hatására azonban a részvényeik árfolyama újra emelkedik.

Az iparág három legnagyobb szereplője számára a tavalyi év hatalmas gazdasági veszteségekkel járt, a bevételek kiesése mellett rengeteg készpénzt égettek el, és ezáltal óriási adósságterheket halmoztak fel.

A Norwegian Cruise Lines adósságterhe meghaladta a 12,15 milliárd dollárt, a Carnival Corporation körülbelül 30 milliárd, míg a Royal Caribbean  több mint 18,95 milliárd dollár adósságot volt kénytelen elkönyvelni – írja a Travel Daily News a ComprarAcciones.com elemzésére hivatkozva.

2020 negyedik negyedévében a Royal Caribbean nettó vesztesége 1,37 milliárd dollár volt, éves vesztesége elérte az 5,8 milliárd dollárt. Az időszak bevétele 34,1 millió dollárt tett ki, ami messze elmaradt a 2019 negyedik negyedévi 2,52 milliárd dollártól. A tavalyi összbevétele csupán 2,2 milliárd dollár volt a vállalatnak.

tengerjaro_123rf

Az elemzők optimistán tekintenek a jövőbe, ami a részvényárfolyamokat is emelte

Fotó: 123rf.com

A Carnival Corporation még nagyobb, 2,2 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a negyedik negyedévben. Az elemzők ugyanakkor optimistán tekintenek a jövőbe, és 13,6 százalékos bevételnövekedést jeleznek előre a Carnival 2021-es pénzügyi évére, 2022-ben pedig  akár 227,4 százalékos is lehet majd a növekedés.

A pozitív elemzői várakozások hatására a hajótársaságok részvényárfolyama ismét megugrott. A Marketwatch adatai szerint a Royal Caribbean árfolyama március 24-én 82,45 dollár volt, 92,36 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. (2020 egészében a vállalat részvényeinek árfolyama 44 százalékkal csökkent.) Hasonlóképpen emelkedő trendet mutatnak a Carnival Corporation és a Norwegian Cruise Lines részvényei. A Carnival részvények árfolyama egy év alatt 59,8 százalékkal, a Norwegiané 61,1 százalékkal nőtt.

Az elmúlt hetekben sorra jelentették be a hajótársaságok útjaik  újraindulását, a Royal Caribbean júniusban indítja a karibi utakat, a P&O Cruises két új hajója a brit partok közelében cirkál majd, a Celebrity Cruisis pedig visszatér az Égei-tengerre.

Kapcsolódó cikkek