Olaszország nagy része augusztusban nyaral

Forrás: MTI

 2023. augusztus 01. 13:40

Húszmillió olasz vette ki szabadságát augusztus hónapra, és közel egyharmaduk külföldi úti célt választott a Coldiretti termelői szövetség adatai szerint.

Augusztus elsejével több mint tizenöt millióan fejezték be vakációjukat, és húszmillióan váltják őket az üdülőhelyeken.

A Coldiretti felméréséből kiderül, hogy júliusban egy százalékkal több olasz vette ki szabadságát, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az augusztusi nyaralók több mint huszonkilenc százaléka külföldre utazik, a belföldön maradók hetvenkét százaléka szokás szerint tengerparti helyszínt választott.

Az adatok szerint a legtöbb pénzt táplálkozásra költik el az olaszok nyáron is, közel másfél milliárd eurót fordítanak élelmiszervásárlásra.

Több mint 20 millió olasz nyaral augusztusban

Fotó: 123rf.com

 

Az Assoturismo idegenforgalmi szervezet elnöke, Vittorio Messina úgy nyilatkozott, júliusban – belföldi és külföldi vendégeket is számolva – 7,6 százalékkal erősödött az olaszországi turizmus a tavalyi év azonos hónapjához képest. Augusztusban viszont nyolcszázezerrel kevesebb látogatóval számolnak 2022-höz képest. A csökkenést elsősorban a rendkívüli forrósággal magyarázzák, de az észak-olaszországi heves viharok is elriasztották a turisták egy részét. Hozzátette, egyre többen júliusban veszik ki szabadságukat, mivel a főszezonnak számító augusztusban az árak is magasabbak.

Vittorio Messina hangsúlyozta, hogy a következő négy hétben országosan 82 millió vendégéjszakával számolnak a hotelek és más szálláshelyek.

A nyári csúcsszezonnak Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony egyházi ünnepét megelőző és azt követő hét számít, amikor a gyárak nagy része is szünetelteti a termelést.