Ünnepelték a felújított Kossuth kompot

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 03. 14:14

Szalagátvágással és pezsgős koccintással szimbolikusan a Balaton közepén avatták fel a közel 150 millió forintos saját beruházás keretében felújított Kossuth Lajos kompot.

Az ünnepélyes eseményen Mozsár István a Balatoni Turisztikai Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója kiemelte a balatoni hajózás turizmusélénkítő, összekötő és dinamizáló szerepét a régióban. A régión belüli közlekedés hatékonyságjavításának, megvalósításához várhatóan komoly forrásokat fordíthat a BAHART a következő időszakban a járműpark, valamint a kikötői létesítmények felgyorsított korszerűsítésére.

Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság az elmúlt két évben közel 1,5 milliárd forintot fordított saját beruházásokra. A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint idén Húsvétkor a Nemzeti Regatta motorost, és kiemelkedő teljesítményként értékelte, hogy ebben az évben a Kossuth komp felújítása is megvalósult. A felújított Kossuth komp, mind műszakilag, mind pedig látványában is megújult. A nehéz aszfaltburkolatot modern és könnyebb, ugyanakkor jóval időállóbb anyagra cserélték.

Ünnepélyes szalagátvágás a Balaton közepén – Tósoki Imre Tihany polgármestere, Dr. Bóka István a BFT elnöke, Witzmann Mihály Somogy megyei országgyűlési képviselő, Vízvári Attila Szántód polgármestere

Fotó: Bahart

A felépítmény és a kormányállás teljesen megújult, korszerű mosdók kerültek kialakításra a fedélzeten. Az új komp már július második feléről szolgálja a kompközlekedést a tavon.

A köszöntőket követően szimbolikusan a Balaton északi és déli partja között félúton Witzmann Mihály Somogy megyei országgyűlési képviselő, Dr. Bóka István a BFT elnöke, valamint a két kompközlekedésben érintett település polgármestere Tósoki Imre (Tihany) és Vízvári Attila (Szántód) vágta át az autók előtt a szalagot.

A különleges alkalom szemtanúi lehettek azok a szerencsés autósok, akik csütörtök reggel a felavatandó kompra szállhattak fel. Tihanyrévben a polgármester úr gördülhetett le elsőként autójával a frissen felavatott Kossuth kompról.

A Balatoni Hajózási Zrt. kompközlekedés szolgáltatását Szántódrév és Tihanyrév között tavaly több mint 1,1 millió utas vette igénybe, mellyel 14 éves rekord dőlt meg. 2017-ben két nappal a 2016-os köszöntés előtt, már július 24-én elérte a BAHART a félmilliós utasszámot a kompközlekedésben, így idén is rekordszámú utasra számítanak év végéig.

A főidényben az első komp Szántódrévből 6.40, az utolsó 23.20 perckor indul, míg Tihanyrévből reggel 7.00 órakor indul az első és 23.40-kor az utolsó kompjárat

 

A kompközlekedés esetében július 31-ig nagyságrendileg összesen több mint 585.000 utas vette igénybe a szolgáltatást, ráadásul annak ellenére, hogy az év első két hónapjában egyébként 51 napig szüneteltetni kellett a szolgáltatást a vastag jég és időjárási körülmények miatt. Az első hét hónapban szállított gépjárművek száma meghaladja a 210.000 darabot, míg a kerékpárok esetében ez a szám eléri a 33.500-at. A BAHART vezetése úgy látja a jelenlegi forgalmi adatokat elemezve, hogy idén is elérhetővé válik az a tavalyi kiemelkedő 1 millió szállított utas az üzletágban.

A főidényben, július 1. és augusztus 31. között az első komp Szántódrévből 6.40 perckor az utolsó 23.20 perckor indul, míg Tihanyrévből reggel 7.00 órakor indul az első és 23.40-kor az utolsó kompjárat. A kompjáratokat a forgalom függvényében a menetrend felfüggesztésével sűrítik a forgalmas nyári időszakokban, ilyenkor a BAHART 4 komppal folyamatosan biztosítja az átkelést a Balatonon.

A BAHART kompjain számos egyéb programot is élvezhet a közönség: idén még 2 kompkoncertet szervez a MOL Nagyon Balaton. Augusztus 25-én délelőtt az Alma együttes ad gyerekkoncertet a különleges helyszínen, míg szeptember 16-án a Tankcsapda zenéje dübörög majd a fedélzeten.

 

Kapcsolódó cikkek