Több mint 600 vitorlást várnak az idei Kékszalagra

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. június 14. 19:10

Július 18-án rajtol Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a balatoni Kékszalag Nagydíj, amit 85 évvel ezelőtt rendeztek meg először.

A Kékszalag nemcsak a vitorlázás, hanem a Balaton ünnepe is, amely a vitorlássport népszerűsítése mellett a helyi turizmus fejlődéséhez is hozzájárul – mondta az 51. Kékszalag Nagydíj budapesti sajtótájékoztatóján Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke.

 

Rekordév volt a tavalyi

A tavalyi, jubileumi eseményen 681 hajóval és 3300 résztvevővel rekordot döntött az indulók száma, és a szervezők idén is 600-nál több nevezést várnak. A verseny nyitottságát, a hagyomány és innováció együttélését mutatja, hogy a high-tech hajók mellett minden évben felvonulnak az akár 50 évnél is régebben épült vitorlások.

A 2019-ben fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Magyar Vitorlás Szövetség elnöke hozzátette, hogy a Kékszalag több évtizedes múltja és fokozott népszerűsége annak is köszönhető, hogy a vitorlázás és a természethez való közeledés egyre népszerűbb Magyarországon. Ezt mutatja, hogy ma már több mint 40 ezren vitorláznak rendszeresen, és az érdeklődők száma is folyamatosan növekszik.

Holczhauser András, az MVSZ főtitkára elmondta, hogy a Kékszalag Nagydíj idén is a megszokott útvonalon halad, azaz a több mint 150 kilométeres Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred távot kell teljesíteniük a hajósoknak.

Az indulók 27 kategóriában mérik össze tudásukat, és immár hagyomány, hogy a profik együtt versenyeznek a lelkes hobbivitorlázókkal.

A tragikus dunai hajóbeleset fényében a biztonságra a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítanak, ezért ezen a téren szigorítások is várhatók – emelte ki a főtitkár.

Pillanatkép a tavalyi versenyről

Fotó: MTI / Jánossy Gergely

Ünnep lesz Füreden

A Kékszalag idén is igazi ünnepség lesz Balatonfüreden, ahol a július 18-án a 9 órás rajtot megelőzően már reggel 8-tól kezdődnek a programok a mólón. A kísérőprogramok között lesz győztesváró fogadás, modellvitorlás-verseny, az ünnepélyes díjkiosztót pedig Utcabál követi a füredi Gyógy téren. Az élővizek és a környezet védelmét kiemelten fontosnak tartja a szövetség, ezért a téma köré promóciókat és különféle játékokat szerveznek – tette hozzá Holczhauser András.

A Kékszalag a balatoni turizmusra is jótékony hatással van, a verseny hétvégéje tavaly 26 ezernél is több vendégéjszakát generált csak Balatonfüred térségében.

A rajt csütörtöki időzítése is azt a célt szolgálja, hogy a versenyzők, családtagok, szurkolók és érdeklődők legalább négy napot eltöltsenek ilyenkor a Balatonon.

 

Okos megoldásokkal követhető lesz élőben a verseny

Fontos újítás az idén, hogy a hajók nyomkövetését a Kwindoo mobiltelefonos applikációja biztosítja, így a weboldalon és a mobileszközökön is követhető lesz a futam, sőt maguk a versenyzők is percre pontosan tudni fogják, hogy éppen hanyadik helyen állnak – mondta el a sajtótájékoztatón Litkey Farkas tizenháromszoros Kékszalag-győztes vitorlázó, aki csapatával idén is részt vesz a tókerülő versenyen.

Balatonfüreden a helyi közönség LED-falakon kísérheti figyelemmel a futamot, amelynek első napját az MTVA élő televízióadásban közvetíti az M4 sportcsatornán. Emellett a Kékszalagot az Origo címlapjáról is nyomon követhetik az érdeklődők.