Székesfehérvár, Orfű és az V. kerület lett a legvirágosabb idén

Forrás: turizmus.com

 2019. október 05. 11:57

Kihirdették a 26. Virágos Magyarország környezetszépítő verseny országos győzteseit. A nevező 333 település közül Székesfehérvár lett a legvirágosabb város, Orfű a legvirágosabb falu, Budapesten pedig az V. kerület végzett az első helyen.

Az idei díjátadó gálát igazán méltó és különleges helyszínen, a Szépművészeti Múzeum gyönyörűen felújított Román csarnokában rendezték meg. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a 100 éves Bálint gazda, azaz Bálint György is, akit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője díszvendégként köszöntött, Csemez Attila, a Virágos Magyarország Szervezőbizottságának tiszteletbeli elnöke mellett.

Az utazás élményéhez nagyban hozzájárul a rendezett és virágos településkép, a gondozott környezet – emelte ki Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója megnyitó beszédében. Emlékeztetett rá, hogy bár a Virágos Magyarországért mozgalom 1994-ben a szebb, virágosabb településképek kialakításának céljával indult, ma már nemcsak a virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről és a környezeti nevelés fontosságáról.

2019 legvirágosabb városa Székesfehérvár lett: Cser-Palkovics András polgármester Borbás Marcsival, a verseny fővédnökével és Guller Zoltánnal, az MTÜ vezérigazgatójával

Fotó: MTÜ

Idén először kétlépcsőssé vált a megmérettetés, így első körben területi szinten mérkőztek meg a városok és falvak. A díjátadó gála legizgalmasabb pillanatai voltak, amikor kiderült, hogy a hat régiós nyertes közül végül ki kapja a fődíjat. Város kategóriában Székesfehérvár győzedelmeskedett (Budaörs, Harkány, Lenti, Ózd, Szentes, Székesfehérvár közül).

Orfű polgármestere, Füziné Kajdy Zita átveszi a legvirágosabb falunak járó fődíjat Borbás Marcsitól

Fotó: MTÜ

A falvaknál Orfűnek ítélte a zsűri az első helyet (Érsekcsanád, Lipót, Orfű, Paloznak, Szentlőrinckáta, Telkibánya indultak a fődíjért). A fődíj mellett Székesfehérvárt 2 millió, Orfűt 1 millió forinttal jutalmazta a Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményükért. A budapesti kerületek között az V. kerület lett a legvirágosabb.

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében Székesfehérvár és Orfű méretheti össze magát 9 ország 15  településével.

Emellett számos különdíjat is átadtak a gálán, így Miniszterelnöki Különdíjat kapott a városok közül Lenti, a falvak közül pedig Telkibánya, a Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját Tatabánya és Rajka vihette haza. A Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját Szarvas és Csopak nyerte el ebben az évben.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere örömében magasba emeli a legvirágosabb budapesti kerületnek járó fődíjat

Fotó: MTÜ

Idén először erdélyi települések is nevezhettek a versenyre. Onnan 13 település vállalta a megmérettetést, akik közül Sepsiszentgyörgy és Csíkszépvíz lett a győztes. A jövőben fokozatosan a többi határon túli területre is kiterjesztik majd a Virágos Magyarország versenyt – hangzott el.

A díjátadó gálán jelen volt Inka Truxova, az Entente Florale Europe verseny elnöke is, akitől a tavalyi legvirágosabb magyar települések, Nagykőrös és Csemő polgármestere szintén átvehették elismerésüket. Mindkét település ezüst minősítést ért el az idei nemzetközi környezetszépítő versenyben, Nagykőrös elnöki különdíjat is kapott a Hild-díjas főteréért.