Lassan új üzleti modellt kereshet a Ryanair

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 19. 11:43

Egy ideje rosszul alakulnak a Ryanair gazdasági mutatói. Többféle ok áll a háttérben, a legtöbb aggodalomra azonban mégis az egyre öntudatosabbá váló személyzet ad okot.

Néhány éve Európa-szerte kiéleződtek a viták a személyzettel, és néhány országban már a kollektív szerződést is aláírták. Ez történt például Németországban is, de az utaskísérők már idén nyáron arra panaszkodtak, hogy a vezetőség nagyon vonakodva tartja be a megállapodásban rögzített pontokat.

A lépés következtében viszont csökkent a részvények árfolyama és a nyereség. Az, hogy továbbra is Michael O'Leary marad a Ryanair-csoport vezérigazgatója, az airleiners.de cikke szerint arra utal, hogy a légitársaság felveszi a kesztyűt, és keményen fellép az alkalmazottak követelései ellen.

Ebben a pillanatban nem jók a Ryanair kilátásai

Fotó: Wikipedia

Mi is megírtuk, hogy az elmúlt másfél évben több alkalommal is sztrájkoltak a Ryanair alkalmazottai – például Németországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában –, hangot adva elégedetlenségüknek munkakörülményeik miatt, ami egészen új tapasztalat volt az írek számára. Egyre erősebb az igény egy olyan bérmegállapodásra, ami egységesen vonatkozna az egész Ryanair-csoportra. Ebben az esetben a vezetőség nem használhatná azt az amúgy kedvelt eszközét, hogy versenyeztesse egymással a különböző desztinációkat.

A Ryanair idén májusban kénytelen volt a 2018-as üzleti évben a nyereség csaknem 30 százalékos csökkenéséről beszámolni az előző év  azonos időszakához képest még úgy is, hogy nőtt az utasok száma és a forgalom. A légitársaság szerint az ok az emelkedő üzemanyag- és bérköltségek. Emellett a Ryanair úgyanúgy szenved az európai légtér túlzsúfoltsága miatt, mint a többiek. Bezárta bázisát a Kanári-szigeteken, és több mint 500 munkahelyet szüntetett meg Spanyolországban. Ha a Brexit-tárgyalások kedvezőtlenül alakulnak, ez újabb munkahelyek megszűnését fogja eredményezni Európában.

A Boeing 737-es Maxok kivonása tovább nehezítette a légitársaság helyzetét. 2020 tavaszán a tervezett 58 gép helyett csak 30 áll majd rendelkezésre, ezért a 7 százalékos növekedéssel számoló tervet 3 százalékosra kellett mérsékelni. Ez azt jelenti, hogy 2020 áprilisa és 2021 márciusa között a 162 millió helyett csak 157 millió utast tud szállítani a Ryanair.

A cégcsoport 2018-as nyereségét a Lauda Air átvétele is csökkentette, ami azért probléma, mert egyelőre nem látszik, mikor tudna nyereségessé válni az osztrák cég. Augusztus elején a Laudamotion főnöke, Andreas Gruber körlevélben tájékoztatta az alkalmazottakat, hogy szigorú takarékossági intézkedéseket léptet életbe. Az idei évben az osztrák légitársaság 50 millió eurós veszteséggel számol, ami jobb ugyan az egy évvel korábban mért 140 millió eurós mínusznál, mégis minél hamarabb nyereségessé kellene válnia.

Mindezek miatt Németországban a Ryanair egyre több teret veszít:  a Laudamotionnal együtt mért piaci részesedése 9,8 százalékról 8,4 százalékra esett vissza. Michael O'Leary már idén év elején azt mondta, hogy kevés növekedési lehetőséget lát a német piacban.

Idén nyáron 410 ezer ülése volt a Ryanairnek a Frankfurt-Hahn repülőtéren, egy évvel  korábban 800 ezer

Fotó: Wikimedia Commons

Ennek oka többek között a repülőterek – Franfurt-Hahn, Weeze és Bréma – kapacitásának csökkenése. Nem csoda, hogy a Ryanair teljesen visszavonult a német belföldi közlekedésből, a téli menetrendben már a Berlin/Schönefeld-Köln/Bonn járat sem foglalható. A lépés okaként az ír fapados a túlzott kapacitásokat és a még mindig függőben lévő piackonszolidációt említette.

Kapcsolódó cikkek