A szankciók miatt 300 orosz gyártású repülőgépet venne az Aeroflot

Forrás: turizmus.com

 2022. június 09. 20:06

Az orosz nemzeti légitársaság 300, kizárólag orosz technológiával készülő repülőgépet akar megrendelni még júniusban.

Radikálisan átalakítja flottáját az Aeroflot: néhány éven belül orosz gyártású gépekre cseréli jelenlegi Airbus- és Boeing-repülőgépeit – írja az aero.de.

A koronavírus-járvány miatt már amúgy is megroggyant orosz nemzeti légitársaság igencsak szorult helyzetbe került az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt. A vállalat el van vágva a világ nagy részétől, számos ország megvonta tőle a be- és átrepülési jogokat, és nem fér hozzá az alkatrész- és a biztosítási piachoz sem, ezért már Kína is lezárta a légterét a légi szállító Airbus- és Boeing-gépei előtt.

A légitársaság utasforgalma jelenleg a 2019. évi felét sem éri el, ráadásul értékes résidők elvesztésétől is tartania kell a cégnek olyan nagy fontosságú légikikötőkben, mint pl. London Heathrow.

A vállalat most jelentős segítséget kap, a héten jelentették be, hogy sürgős tőkeemelésről született döntés. A cég 3 milliárd USD értékben bocsát ki új részvényeket, állítólag az összeg több mint a fele az orosz államtól érkezik.

3 milliárd USD értékben bocsát ki új részvényeket az Aeroflot

Fotó: 123rf.com

300 tisztán orosz gép

A túlélés mellett a légitársaság még júniusban legalább 300 gépet akar megrendelni az orosz repülőgépgyártókat tömörítő United Aircraft Corporation (UAC) nevű vállalattól. Az új flotta magját Szuhoj SSJ100-as és Irkut MS-21-es gépek képeznék, néhány TU-204-es mellett.

Az Aeroflotnak jelenleg mintegy száz Airbus A320-as és A321-es gépe, valamint három tucat Boeing 737-ese van. A Rossija nevű leányvállalat jegyzékében 18 A319-es, nyolc A320-as és 12 Boeing 737-es szerepel.

A nyugati szankciók az orosz repülőgépgyártó iparágat is teljes újratervezésre kényszerítik. Az Irkut MS-21-es és Szuhoj Superjet 100-as gépekbe eddig a Pratt & Whitney amerikai és a Safran francia repülőgépgyártók hajtóművei kerültek. Az első, kizárólag orosz technológiával készült MS-21-esek legkorábban 2024-ben lesznek készen, 2025-ben 36-ot tud legyártani belőlük a UAC, utána pedig évente 72-t. A Szuhoj Superjet „SSJ New” néven 2023 elején kezdheti meg az első teszteket, ebből 2024-től kezdődően legalább 150-et gyártanának le, az első évben 20-at, majd évi 30-40-et.

 

Törökországba menekülnek a charter-légitársaságok

Két orosz charter-légitársaság, az Azur Air és a Nordwind Airlines eközben azt tervezi, hogy Törökországban létesítenek fióktelepeket, hogy részben kikerüljék a nyugati szankciókat.

Az Azur Air mögött álló Anex állítólag már több lízingtársaságot megkeresett, hogy gépeket szerezzen Antalyából történő üzemeltetésre. Sajtóforrások szerint a társaság a Tailwind charter légitársaság légijármű üzembentartási engedélyéhez kapcsolódna.

Az Azur Air és a Nordwind Airlines azon légitársaságok közé tartozik, amelyek Ukrajna lerohanása után önként visszaadták a repülőgépeket a lízingtársaságoknak. Ez nemigen tetszett az orosz légiközlekedési felügyeletnek.

A két légitársaság számára Törökországból is zárva maradna az európai légtér, de legalább a legális alkatrész-utánpótlás biztosítva lenne.